https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/hlavni-cenu-ekofilmu-v-brne-ziskal-snimek-z-ghany
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hlavní cenu Ekofilmu v Brně získal snímek z Ghany Video

15.10.2018 00:30 | BRNO (ČTK)
Hlavní cenu na mezinárodním festivalu Ekofilm v Brně v pátek získal ghanský snímek režisérky Julie Dahr Děkujeme za déšť.
Hlavní cenu na mezinárodním festivalu Ekofilm v Brně v pátek získal ghanský snímek režisérky Julie Dahr Děkujeme za déšť.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ekofilm.cz
Hlavní cenu na mezinárodním festivalu Ekofilm v Brně v pátek získal ghanský snímek režisérky Julie Dahr Děkujeme za déšť. Jde o autentickou výpověď keňského farmáře, který natáčí škody způsobené klimatickou změnou jeho rodině a vesnici. Ocenění si odnesly i další čtyři snímky v různých kategoriích. Tvůrci z celého světa přihlásili více než 2200 filmů, dramaturgický tým vybral do soutěžní části 25 z nich.
 

Vítězný snímek podle poroty dokázal propojit osobní a univerzální rovinu, navíc byl filmařsky originální, a to jak v přístupu kamery dvou kameramanů, tak i obsahem.

"Potěšilo mě, že letos zvítězil film, který upozorňuje na téma působení změny klimatu na půdu a krajinu a současně na to, že je potřeba se o ní starat. A to nejenom v Africe, ale samozřejmě i u nás. Protože to, jaká bude budoucnost naší půdy, je v našich rukou právě teď," uvedl v tiskové zprávě k vyhlášení vítězných filmů festivalu ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Cenu prezidenta festivalu Ladislava Mika si letos odnesl český zástupce, film režiséra Jana Svatoše Archa světel a stínů. Snímek vypráví příběh amerických filmařů Martina a Osy Johnsonových, kteří nasazovali vlastní život, aby poskytli světu svědectví o mizející africké divočině. V kategorii Krásy přírody triumfoval ruský zástupce Medvědi z Kamčatky. Vítězem kategorie Středoevropské filmy porota zvolila film německého režiséra Olivera Goetzla Bílí vlci, přízraky Arktidy. Kategorie Krátké filmy nabídla přehlídku desítky snímků. Jejím vítězem se stal dokument Každá kapka se počítá z indické produkce.

Hlavním tématem letošního 44. ročníku festivalu je voda v krajině a její nedostatek. Pořadatelé festival oficiálně zahájili ve středu večer, hlavní program ale začal o den později. Konec je v plánu v sobotu, kdy mohou návštěvníci vidět všechny vítězné filmy v kině Scala.

Loni získal hlavní cenu německý film režiséra Yanna Sochaczewského s názvem Megeti - ztracená vlčice. Snímek vypráví dojemný příběh samice vlčka etiopského putující po vyprahlé vrchovině Etiopie přezdívané střecha Afriky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist