https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/jar-testuje-radioaktivni-rohy-aby-odradila-pytlaky-od-zabijeni-nosorozcu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

JAR testuje radioaktivní rohy, aby odradila pytláky od zabíjení nosorožců

2.6.2021 02:03 | KAPSKÉ MĚSTO (ČTK)
Během posledního desetiletí pytláci vybili dvě třetiny z největší jihoafrické populace nosorožců, která žije v Krugerově národním parku.
Během posledního desetiletí pytláci vybili dvě třetiny z největší jihoafrické populace nosorožců, která žije v Krugerově národním parku.
Vědci v Jihoafrické republice zkoumají možnost vstřikovat radioaktivní materiál do rohů živých nosorožců, aby tím vystrašili potenciální zákazníky a usnadnili hledání upytlačených trofejí. Informoval o tom zpravodajský server The Times.
 

Výzkum podporuje ruská státní jaderná firma Rosatom. V rámci experimentu už vědci injekčně aplikovali neškodné, stabilní izotopy do rohů dvou nosorožců.

James Larkin, profesor Univerzity Witwatersrand v Johannesburgu a odborník na ochranu radiací uvedl, že použité stabilní izotopy jsou neškodné a jejich aplikace "nemá nikoho zabít".

"Chceme jen využít přirozenou rezervovanost lidí vůči radioaktivnímu materiálu, abychom snížili poptávku po nosorožčích rozích a snáz je vystopovali," řekl profesor Larkin. "S ohledem na stavbu rohu neočekáváme, že by došlo k jakémukoli proniknutí do těl zvířat," dodal.

Tisíce už existujících senzorů podél mezinárodních hranic by bylo možné využít k zachycení sebemenšího množství radioaktivního materiálu v rozích nosorožců, což by pytlákům ztížilo vývoz jejich nelegálního zboží.

Během posledního desetiletí pytláci vybili dvě třetiny z největší jihoafrické populace nosorožců, která žije v Krugerově národním parku. Jen v roce 2014 pytlákům padlo za oběť 1215 jihoafrických nosorožců.

Rohy těchto tlustokožců jsou žádané na asijských nelegálních trzích kvůli svým údajným léčivým schopnostem. Nosorožčí rohy jsou z keratinu, tedy stejné látky jako například lidské nehty.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist