https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/je-vzacna-kareta-prava-ohrozena-globalnimi-zmenami-vic-nez-obycejny-jelen-evropsky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Je vzácná kareta pravá ohrožena globálními změnami víc než obyčejný jelen evropský?

10.9.2020 05:16 | PRAHA (Ekolist.cz)
Mláďata karety pravé. Jeleni evropští jsou na tom podobně.
Mláďata karety pravé. Jeleni evropští jsou na tom podobně.
O negativním vlivu globálních změn na celou řadu živočichů se všeobecně ví, většina z nás ale očekává, že jsou jimi ohroženy především vzácné druhy. Vědci z University of Edinburgh přicházejí s novou studií, která se vlivem právě těchto změn na velikost populací různých živočišných druhů zabývá a ukazuje, že naše očekávaní nemusí být vždy správná. Informuje o tom Univesity of Edinburgh.
 

Vědci ve studii zevrubně sledují dlouhodobý vývoj více jak 2000 živočišných druhů napříč různými ekosystémy a docházejí k závěru, že běžné druhy jsou globálními změnami ohroženy úplně stejně jako druhy vzácné.

Jinými slovy – změny, k nimž v půdě, mořích i sladkých vodách dochází, jsou stejně nebezpečné jak pro velmi rozšířeného jelena evropského, tak pro kriticky ohroženou karetu pravou. Rozdíl je v tom, že u druhů s menší populací může ke změnám docházet mnohem rychleji, což v dlouhodobém horizontu zvyšuje potenciální riziko jejich vyhynutí.

Studie využívá jako zdroj rozsáhlou databázi Living Planet a zaměřuje se na téměř 10 000 zvířecích populací a jejich vývoj v rozmezí let 1970-2014. Ve výzkumu jsou zastoupeni savci, plazi, žraloci, ryby, ptáci a obojživelníci. Ukazuje se, že u 15 % sledovaných populací došlo během této doby k jejich snížení, u 18 % populací k nárůstu a 67 % populací nevykázalo významnou změnu.

Skupinou, jejíž populace ve sledovaném období výrazně poklesla, jsou obojživelníci, kteří tvoří důležitou součást potravního řetězce. Podle závěrů studie je třeba na jejich ochranu soustředit více pozornosti. U některých populací ptáků, savců a plazů vědci naopak zaznamenali nárůst.

„Často předpokládáme, že množství živočichů obecně spíše klesá. Nám se nicméně podařilo prokázat, že je také dost druhů, jejichž populace v posledním půl století vzrostly,“ říká Gergana Daskalova, která studii vedla. „Jednak jsou to druhy, na které se zaměřují ochranné programy, jsou to ale i živočichové, kterým se dobře daří v člověkem modifikované krajině.“


reklama

 
foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist