https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/jerab-v-pralese-film-popisujici-dobrodruznou-stavbu-jerabu-v-dzungli-je-na-chvili-volne-dostupny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jeřáb v pralese - film, popisující dobrodružnou stavbu jeřábu v džungli, je na chvíli volně dostupný

5.10.2020 09:31 | PRAHA (Ekolist.cz)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | archiv Vojtěcha Novotného
V rámci končících Ekologických dnů Olomouc se promítá film režisérky Kateřiny Mikulcové Jeřáb v pralese (The Crane in the Jungle), jenž popisuje poněkud dobrodružnou stavbu jeřábu pro výzkum pralesa na Papui-Nové Guinei. Jde o standardní věžový stavební jeřáb, ale velkých rozměrů (délka ramene 50 m), postavený uprostřed pralesa. Zdvihá gondolu s vědci a umožňuje jim tak přístup do korun stromů.
 

Takových jeřábů funguje v tropech jenom pět, novoguinejský je šestý. Postavil ho tým ekologa Vojtěcha Novotného z Biologického centra AV ČR, poté co na něj dostal milion Euro z Evropské nadace pro výzkum.

Film popisuje dobrodružnou stavbu jeřábu, kde nechybějí kmenové války, učitel s uříznutou hlavou, ani švýcarští technici skládající jeřáb z dílů přinesených ruským vrtulníkem, zatímco Číňané betonují základy pod vedením indického stavebního dozoru, to vše na kmenových pozemcích novoguinejských domorodců.

Nakonec vše dobře dopadne a ve filmu uvidíte barvitou ceremonii k zahájení provozu jeřábu, kde nechybí lesní duchové, domorodé tance a ředitelka Lesní správy, křtící jeřáb lahví šampaňského. Od té doby slouží jeřáb českým, novoguinejským i zahraničním vědcům ke studiu ekologických záhad pralesa.

Film je po omezenou dobu možné shlédnout zdarma, je nutné kliknout na žlutý nápis "půjčit", zadat svůj e-mail a zvolené heslo. Film je anglicky, s českými titulky.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist