https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/jih-cech-bude-opet-patrit-ekofilmu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřJih Čech bude opět patřit Ekofilmu

28.9.2011 07:12 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ukázka z filmu Vetřelci z Amazine - loňského vítěze Velké ceny Ekofilmu.
Ukázka z filmu Vetřelci z Amazine - loňského vítěze Velké ceny Ekofilmu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Ekofilm
Sedm dní, tři hostitelská města, přes dvě stovky přihlášených filmů z třiceti pěti zemí. Taková je statistika letošního ročníku mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí Ekofilm. Kromě dokumentů čeká jeho návštěvníky i obsáhlý doprovodný program.
 

Lesy a azyl

Uváděné filmy tradičně představují zejména rozmanitost přírody a boj o záchranu přírodních zdrojů napříč světadíly. Jelikož je 37. ročník Ekofilmu věnován mezinárodnímu roku lesů, velká část snímků se věnuje právě tomuto tématu. „Lesům, pralesům nebo městské zeleni se věnuje zhruba polovina z 202 přihlášených filmů,“ upřesnila programová ředitelka Jitka Radová.

Jak už je ale zvykem z předchozích let, své místo mají i dokumenty představující zajímavé lidské příběhy, život ve třetím světě nebo záchranu kulturního dědictví. Dostane se také na snímky, které se budou divákům snažit osvětlit problematiku radiace nebo palivových článků. Vážná témata odlehčí například mystifikační projekt Žádost o azyl z ekologických důvodů. Hlavní hrdina, občan Dánska v něm požádá o azyl v Česku, protože jeho země se mu zdá být už příliš ekologická a čistá.

Do soutěžní sekce je zařazeno celkem 59 filmů. O tom, do jakých rukou poputuje Velká cena Ekofilmu 2011 a dalších 11 cen rozhodne šestičlenná porota. V ní zasedne mimo jiné americký potápěč a ekolog William Parks, novozélandský režisér Ilja Ruppeldt nebo architekt Osamu Okamura.

Soutěžní sekci doplní ještě 27 filmů v informativní sekci a 108 filmů na přání. Nejvíce dokumentů (48) zaslalo podle Radové tak jako každoročně Německo. Jen o dva méně je tuzemských, dále jsou nejčastěji zastoupeny snímky amerických a slovenských filmařů. Své zástupce mezi přihlášenými filmy má ale i Jihoafrická republika, Šalamounovy ostrovy, Nový Zéland či Ekvádor.

Varhan Orchestrovič Bauer se zúčastnil Ekofilmu i v loňském roce.
Varhan Orchestrovič Bauer se zúčastnil Ekofilmu i v loňském roce.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Ekofilm

Vážky a peníze

Odborný doprovodný program zahrnuje semináře, debaty i fotografické výstavy. Vážky nejen lesů východního Bornea představí Dan Bárta a Aleš Dolný, český seriál Magické hory Květa Fialová a režisér Martin Slunečko. Festival dal prostor i programům věnovaným Roku chemie nebo Roku dobrovolnictví.

O financování filmů formou veřejné sbírky – tzv. crowdfundingu - bude hovořit slovenský tvůrce Robert Puchert. Dostane se i na tradiční údržbu Lesa Ekofilmu. Poprvé bude se bude u příležitosti filmového festivalu konat v Českém Krumlově farmářský trh.

Divadelní a hudební doprovodný program nabídne koncert Ivana Hlase, Varhana Orchestroviče Bauera a jeho Jazzové sekce OFO a Epoque quartetu. Festival zahájí vystoupení skupiny The Tap Tap. Jaroslav Dušek, již tradiční host a průvodce Ekofilmu, přiveze na jih Čech mimo jiné autorské představení mladých neslyšících lidí, nebo divadlo Pátá dohoda.

V rámci festivalu probíhá také fotosoutěž o nejlepší snímek jehličnanu - symbolu letošního ročníku festivalu. Zúčastnit se může kdokoli, zaslané fotografie jakéhokoli jehličnatého stromu posoudí fotograf Libor Sváček.


reklama

 
Další informace |

Místa konání Ekofilmu 2011

3.- 7. 10. 2011 České Budějovice (kino Kotva, Akademická knihovna Jihočeské univerzity, Přírodovědecká fakulta, kavárna Domu knihy Kanzelsberger a sál Českého rozhlasu U tří lvů)
4.- 7. 10. 2011 Třeboň (kino Světozor a Dům přírody Třeboňska)
8.- 9. 10. 2011 Český Krumlov (Městské divadlo a Kino J&K)

Vstup na akci je zdarma.

Organizátorem festivalu je občanské sdružení Ekofilm. Vyhlašuje jej Ministerstvo životního prostředí ČR. Kompletní program najdete na adrese www.ekofilm.cz

Recenze jednoho ze soutěžních filmů - snímku Prasečí byznys na serveru Ekolist.cz

Zdeňka Vítková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist