https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/jihomoravsky-kraj-dava-druhym-rokem-20-milionu-na-boj-proti-suchu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihomoravský kraj dává druhým rokem 20 milionů na boj proti suchu

19.9.2022 09:36 | BRNO (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jihomoravský kraj letos dává druhým rokem 20 milionů korun na boj proti suchu. Už v první půli roku rozdělil 102 žadatelům přes devět milionů a nyní dá více než čtyři miliony dalším 23 žadatelům z řad obcí a měst, uvedl hejtmanův náměstek Jan Zámečník (KDU-ČSL). Potvrdit to ještě musí zářijové zastupitelstvo. V roce 2017 bylo na boj se suchem vydáno přes pět milionů korun a postupně se peníze navyšovaly. V roce 2020 to bylo osm milionů a loni se podpora více než zdvojnásobila.
 

Peníze lze využít například na nové vodní tůně, ošetření stromů v aleji nebo projektovou dokumentaci ke vzniku nového suchého poldru. Cílem projektů je zvýšení odolnosti, biodiverzity a vodní stability v krajině. "Jsem rád, že se kraji daří udržet tento dotační program i v současné nejisté ekonomické situaci. Ochrana přírody a boj proti dopadům sucha musí zůstat naší prioritou, takže předpokládám, že i v příštím roce zachováme úroveň současné podpory a doplníme ho o podporu nových adaptačních opatření, jako jsou například polní cesty nebo agrolesnictví," uvedl hejtmanův náměstek Lukáš Dubec (Piráti).

Dotační program je letos rozdělený do čtyř titulů, a to na zadržení vody v krajině, na následnou péči o zeleň, na projektové dokumentace a na koncepční dokumenty k opatřením ke zmírnění dopadů klimatických změn. "Tato opatření přispívají ke zvýšení odolnosti, biodiverzity a vodní stability v krajině. Směřují tedy jak na zadržení vody v krajině a následnou péči o zeleň, tak i na koncepční dokumenty ke komplexním adaptačním opatřením v zastavěném území a volné krajině a projektovou dokumentaci," doplnila mluvčí kraje Alena Knotková.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist