https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/judista-krpalek-zasadil-v-prazske-botanicke-zahrade-kryptomerii-japonskou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Judista Krpálek zasadil v pražské botanické zahradě kryptomerii japonskou

10.6.2020 10:22 | PRAHA (ČTK)
Kryptomerie japonská, kterou zde bude mít Krpálek, je stálezelený jehličnan dorůstající výšky až 70 metrů a dožívající se několik stovek let. V Japonsku tvoří velké hospodářské lesy, ale je i součástí výsadeb u tamních klášterů.
Kryptomerie japonská, kterou zde bude mít Krpálek, je stálezelený jehličnan dorůstající výšky až 70 metrů a dožívající se několik stovek let. V Japonsku tvoří velké hospodářské lesy, ale je i součástí výsadeb u tamních klášterů.
Foto | Maggie / Flickr.com
Úřadující mistr světa v judu Lukáš Krpálek zasadil strom v botanické zahradě v Praze - Troji. Zapojil se do projektu Kořeny osobností, pro který mu vybrali kryptomerii japonskou. Právě Japonsko je jako kolébka juda Krpálkovi velmi blízké.
 

Ve stylu této asijské země částečně pojal i zahradu u svého domu, kde vysázel spoustu ovocných i okrasných stromů. "Už není místo, kde je sázet, takže už to pro mě skončilo. Takže jsem rád, že jsem mohl přijít k téhle příležitosti a zasadit tady ten strom. Hlavně jsem rád, že jsem mohl být mezi všemi těmi osobnostmi, které tady strom zasadily. Pro mě je to velká čest," řekl pak Krpálek novinářům.

Do projektu Kořeny osobností se už zapojilo 105 významných lidí včetně dvaceti sportovců. Mezi nimi jsou například Věra Čáslavská, Dana a Emil Zátopkovi, Josef Masopust, Pavel Nedvěd, Petr Čech, Jan Železný, Barbora Špotáková, Josef Váňa nebo Ester Ledecká.

Kryptomerie japonská, kterou zde bude mít Krpálek, je stálezelený jehličnan dorůstající výšky až 70 metrů a dožívající se několik stovek let. V Japonsku tvoří velké hospodářské lesy, ale je i součástí výsadeb u tamních klášterů. "Kryptomerie, podobně jako judo, tak spojuje praktickou i duchovní rovinu," poznamenal Tomáš Vencálek, kurátor dřevin mírného pásma v Botanické zahradě hlavního města Prahy.

V době nucené tréninkové pauzy kvůli koronaviru se Krpálek pustil do dalšího zvelebování zahrady. Využil svých dovedností vyučeného truhláře a vyrobil přístřešek s houpačkou. "Rád bych něco dělal, ale už není místo, kde něco stavět. A doufám, že teď už nebude ani čas, že se zase naplno vrhneme do přípravy a že nám začnou závody a zase začneme jezdit," řekl.

Dočasný návrat k řemeslu se mu líbil. "Musím říct, že mě to hrozně bavilo. Že jsem si tu karanténu užil, když jsem dělal tyhle věci. Ještě v tom nějak pokračuju, včera jsem švagrové dodělával plot. Ale doufám, že se vrátím zase zpátky k tomu judu. To mi možná jde o trošičku líp," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist