https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/klimaticti-aktiviste-musi-zaplatit-1550-eur-za-policejni-naklady-pri-protestu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatičtí aktivisté v Rakousku musí zaplatit 1550 eur za policejní náklady při protestu Aktualizováno

1.12.2022 00:27 | VÍDEŇ (ČTK)
Hromádka euro bankovek
Hromádka euro bankovek
Uhradit 1550 eur (37.700 Kč) musí v Rakousku čtveřice klimatických aktivistů z hnutí Letzte Generation (Poslední generace) za náklady, které jejich zářijový protest vyvolal na straně policie. Uvedla to agentura APA, podle níž aktivisté musí zaplatit i za nasazení policejního vrtulníku. Finanční tresty si dalších pět aktivistů odneslo od soudů v Německu.
 

Čtveřice se 23. září v rámci širšího protestu za rychlé snižování emisí skleníkových plynů přilepila k jedné z důležitých silnic vedoucích rakouskou metropolí. Stejným způsobem protestují příznivci hnutí opakovaně i v sousední spolkové republice. Policie je v takových případech většinou odlepí, zadrží a po čase zase propustí.

Tentokrát ale k překvapení aktivistů dorazil po protestu i citelný účet. V Rakousku to totiž zákony umožňují v případech, kdy se někdo z hrubé nedbalosti vystaví nebezpečí ohrožujícímu jeho život či zdraví. A mezi takové chování podle APA patří i přilepení se k silně frekventované silnici.

Aktivisté považují účet za přehnaný. Zpochybňují například to, že kvůli nim musela policie skutečně nasadit vrtulník. Navíc na každého z protestujících byla podle nich na místě zhruba desítka policistů. "A to přesto, že se lidé z Poslední generace zásadně nebrání, neprchají a na požádání ukážou občanský průkaz," uvedl Florian Wagner z hnutí.

Policie ale oponuje, že třeba nasazení vrtulníku je v takových případech zcela běžné, aby bylo možné posoudit dopravní situaci a především najít objížďky pro řidiče sanitek. Také argumentuje tím, že musela použít speciální látku, aby protestující od silnice odlepila.

S trestem se musí smířit i pět aktivistů ze sousedního Německa. Kvůli blokování silnic jim v několika procesech soudy v Berlíně a Mnichově vyměřily finanční tresty, z nichž nejvyšší dosáhl částky 1350 eur (32.900 Kč).

Mnichovský soudce dal sice trojici aktivistů, kteří před ním stanuli, za pravdu, že vlády světa dělají proti klimatickým změnám příliš málo. Aktivisté se podle něj ale zmýlili ve výběru prostředků, jakými své požadavky prosazují. V právním státě tak podle něj mohou činit jen politicky.

Aktivisté svými protesty chtějí vyburcovat politiky i veřejnost, aby dělali více proti změnám klimatu. Podle vědců je totiž vzhledem k současnému vývoji nepravděpodobné, že se podaří oteplení planety do konce století udržet pod hranicí 1,5 stupně Celsia oproti předprůmyslovému období, což podle všeho bude mít dramatické následky pro celý svět.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist