https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/komise-av-stavebni-zakon-pripravuji-subjekty-ktere-ma-regulovat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stavební zákon připravují ty subjekty, které jím mají být regulovány

21.3.2019 07:00 | PRAHA (ČTK)
Podle komise pro životní prostředí věcný záměr nového stavebního zákona připravila Hospodářská komora ČR.
Podle komise pro životní prostředí věcný záměr nového stavebního zákona připravila Hospodářská komora ČR.
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Nový stavební zákon de facto připravují subjekty, které jím mají být regulovány, uvedla včera Komise pro životní prostředí Akademie věd ČR. Věcný záměr nového stavebního zákona připravila Hospodářská komora ČR, která sdružuje mimo jiné velké stavební a developerské korporace. Návrh zákona tak omezuje ochranu životního prostředí a památkovou péči ve prospěch stavebníků a investorů, míní komise.

 

Nový stavební zákon, na kterém pracuje ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), by měl podle plánů vlády premiéra Andreje Babiše (ANO) začít platit od ledna 2021. Stavební praxe v ČR je dlouhodobě terčem kritiky. Na stavební povolení se čeká i roky. Podle podkladů by norma měla zkrátit povolovací řízení a odstranit překážky, které brání vydání povolení a neúměrně proces protahují.

Podle komise pro životní prostředí ale věcný záměr nového stavebního zákona připravila Hospodářská komora ČR na základě memoranda podepsaného s MMR na podzim 2018 a ministerstvo následně zákon předložilo do připomínkového řízení. MMR se tak vzdalo své působnosti ve prospěch soukromého subjektu a omezilo svou úlohu na pouhé uplatňování připomínek, uvedla komise. "Takový krok lze jen s malou nadsázkou označit za ´privatizaci legislativní činnosti´ a jev, kdy zákon de facto připravují subjekty, které jím mají být regulovány," doplnila.

Komise pro životní prostředí kritizuje, že nový zákon přenáší působnost orgánů ochrany životního prostředí na stavební úřady. Nelíbí se jí také, že stanoviska orgánů ochrany životního prostředí v řízeních podle stavebního zákona mají být nově nezávazná, když nyní jsou závazná. "Uvedené změny přinášejí zásadní oslabení pravomoci orgánů ochrany životního prostředí a nebezpečí, že veřejný zájem na ochraně životního prostředí nebude samotnými stavebními úřady dostatečně prosazován," varovala komise. Česko tak podle ní v budoucnu může porušovat závazky k ochraně životního prostředí vyplývající z mezinárodních smluv a členství v EU.

Další legislativní příprava nového stavebního zákona má být svěřena zpět MMR, uvedla komise. "Je nezbytné při přípravě této novely odmítnout jakékoli oslabování nástrojů sloužících k ochraně životního prostředí a dalších veřejných zájmů," doplnila.

Komise pro životní prostředí AV ČR je poradním orgánem Akademické rady AV ČR. Má 24 členů. Jejím posláním je vyjadřovat se k celonárodním environmentálním problémům, posuzovat dokumenty vědecké povahy či návrhy zákonů zasahující do oblasti životního prostředí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist