https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/kosatka-j35-pro-sve-uhynule-mlade-truchlila-sedmnact-dnu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kosatka J35 pro své uhynulé mládě truchlila sedmnáct dnů

13.8.2018 10:05 | PRAHA (Ekolist.cz)
Kosatce s označením J35 se narodilo živé mládě. To však do hodiny z nezjištěných příčin umřelo. Matka své mládě neopustila po 17 dnů.
Kosatce s označením J35 se narodilo živé mládě. To však do hodiny z nezjištěných příčin umřelo. Matka své mládě neopustila po 17 dnů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ken Balcomb / Center for Whale Research
Kosatka dravá patří mezi nebezpečné mořské dravce. Možná si je někdo na základě videí a dokumentů může spojovat s bezcitností či krutostí. Kosatky ale umí i truchlit pro své mrtvé. Kosatka J35 dokázala pro své uhynulé mládě truchlit sedmnáct dnů.
 

Mořští biologové z amerického Centra výzkumu velryb v úterý 24. července zaznamenali smutnou věc. Kosatce s označením J35 se narodilo živé mládě. To však do hodiny z nezjištěných příčin umřelo.

Podle biologů se už tři roky žádné kosatce z populace žijící u amerických břehů nepodařilo donosit a porodit živé mládě. Vědci místní kosatky proto bedlivě pozorují. Úmrtnost narozených mláďat je totiž veliká.

Kosatka J35 ale vědce přeci jen překvapila. Od svého mláděte se nedokázala po 17 dní odloučit. Stále s ním plavala a vynášela k hladině.

Až tuto sobotu 11. srpna ji biologové spatřili plavat bez mláděte. S mrtvým tělem mláděte uplavala 1600 km. Podle posledních pozorování má kosatka J35 "o poznání skotačivější" náladu.

Podobné chování není vlastní jen kosatkám, u mořských savců bylo zaznamenáno i u vorvaňů nebo delfínů. U suchozemských savců patří mezi zvířata truchlící pro své mrtvé šimpanzi.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist