https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/krajsky-urad-v-pardubicich-asi-rozhodne-o-emisich-elektrarny-chvaletice-pozdeji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krajský úřad v Pardubicích asi rozhodne o emisích elektrárny Chvaletice později

18.5.2023 23:08 | PARDUBICE (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Krajský úřad v Pardubicích zřejmě nerozhodne o změně integrovaného povolení pro elektrárnu ve Chvaleticích dříve než po 30. květnu. Vyplývá to z odpovědi úřadu ekologickým organizacím, které ČTK poskytl mluvčí Greenpeace Česká republika Lukáš Hrábek. Energetické zařízení stále nezískalo pravomocnou výjimku z emisních limitů pro oxidy dusíku a rtuť, ministerstvo životního prostředí nedávno přikázalo krajskému úřadu, aby rozhodl nejpozději do 22. května.
 

Krajský úřad řízení přerušil koncem února, začátkem května se k němu vrátil. V pátek 5. května oznámil elektrárně pokračování v řízení, oznámení zaslal prostřednictvím datové zprávy. Písemnost byla doručena ve lhůtě deseti dnů. Elektrárna má možnost se podle správního řádu ve lhůtě do 15 dnů od obdržení oznámení o pokračování řízení seznámit s podklady pro vydání rozhodnutí, tedy do 30. května, poté úřad rozhodne.

"Na základě výše uvedeného úřad nemůže ve věci rozhodnout ve lhůtě stanovené ministerstvem do 22. května 2023, aby nepřipravil účastníka řízení o jeho procesní právo. Po uplynutí lhůty pro seznámení s podklady úřad ve věci rozhodne, nevyplynou-li z vyjádření účastníka nové závažné skutečnosti," uvedl krajský úřad v odpovědi ekologickým organizacím.

Elektrárna o výjimku z emisí rtuti a oxidů dusíku usiluje několik let. Žádost podala na konci roku 2018, ale stále ji i kvůli odporu ekologických organizací nemá. V minulosti výjimku na šest let vydal krajský úřad v Olomouci a potvrdilo ministerstvo životního prostředí, pobočka Krajského soudu v Olomouci ji však zrušila. Provozovatel elektrárny proti rozhodnutí podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, ta však nemá odkladný účinek.

Chvaletická elektrárna v minulosti podstoupila nákladnou rekonstrukci. Aby dosáhla požadovaných emisních limitů pro rtuť a oxidy dusíku, musela by podle svého vyjádření investovat další vysoké částky, což je podle ní neúměrné poměrně malému snížení emisí. Chtěla proto na osm let zachovat dosavadní limity, původní výjimka umožňovala elektrárně vypouštět do ovzduší více rtuti a oxidů dusíku po dobu o dva roky kratší.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Společnost Severní energetická (Sev.en) elektrárnu koupila od společnosti ČEZ v roce 2013 za 4,12 miliardy korun. Vloni vyrobila rekordních 4,9 terawatthodiny (TWh) elektřiny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist