https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/krizanov-chce-mit-do-roka-analyzu-kontaminace-okoli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Křižanov chce mít do roka analýzu kontaminace okolí

15.1.2019 15:43 | KŘÍŽANOV (ČTK)
V únoru začnou v Křižanově na Žďársku práce na analýze, která má odhalit, jak kontaminované je okolí městyse kvůli starým skládkám, bývalé provozovně kovovýroby a nelegální varně pervitinu odhalené v roce 2016. Výsledky analýzy za asi 4,7 milionu korun bude znát radnice příští rok. ČTK to řekl starosta Ivo Klimeš (ČSSD).
 

Na analýzu rizik vlivu zdrojů kontaminace v katastru městyse na podzemní a povrchové vody získal Křižanov dotaci, která pokryje 85 procent nákladů. Více než 700.000 korun musí obec zaplatit ze svého. Požádala proto o dotace Kraj Vysočina. Krajská rada doporučila zastupitelům uvolnit pro Křižanov 365.000 korun.

Analýza má podle starosty odpovědět na to, jak rozsáhlá je kontaminace, jak je možné se jí zbavit a za jakých finančních podmínek. Zpracovaná analýza rizik bude základem případných budoucích žádostí o finance na odstraňování starých ekologických zátěží, řekl starosta městyse s asi 1800 obyvateli a ročním rozpočtem okolo 30 milionů korun.

V okolí Křižanova se nacházejí nejen látky, které mohly můj mít svůj zdroj ve varně pervitinu, ale i další, jejichž zdroj je jinde. Podle starosty jsou to i těžké kovy. Možným zdrojem je bývalá kovovýroba nebo tří už nepoužívané skládky odpadu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist