https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/krkonose-maji-v-lokalite-predni-planina-naucnou-stezku-o-jelenech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krkonoše mají v lokalitě Přední Planina naučnou stezku o jelenech

21.5.2020 00:17 | ŠPINDLERŮV MLÝN (ČTK)
Naučná stezka turisty seznámí s jeleny hravou formou.
Naučná stezka turisty seznámí s jeleny hravou formou.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | KRNAP
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) včera v lokalitě Přední Planina nad Špindlerovým Mlýnem otevřela naučnou stezku o jelenech. Jeleni jsou největšími zvířaty žijícími v Krkonoších. Stezka ve výšce 1198 metrů nad mořem má být novým turistickým cílem, který bude lidi lákat i do méně navštěvovaných míst nejvyšších českých hor. Včera to řekl mluvčí KRNAPu Radek Drahný.
 
Nová naučná stezka v lokalitě Přední Planina nad Špindlerovým Mlýnem.
Nová naučná stezka v lokalitě Přední Planina nad Špindlerovým Mlýnem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | KRNAP

Naučná stezka turisty seznámí s jeleny hravou formou. "Návštěvníky nečeká záplava vědeckých informací, ale sedm jednoduchých aktivit, při kterých jelena zažijí," řekl Drahný. Stezka, jejíž vybudování přišlo na asi 350.000 korun, měří 700 metrů. Vede od horní stanice lanovky na Pláni k Boudě na Pláni. Je vhodná i pro kočárky a invalidní vozíky.

Na první zastávce se návštěvníci dozvědí, jak jelena popisují myslivci. Na jiné zastávce je hudební nástroj xylofon a noty na písničku o jelenovi. Jinde se lidé pokusí jelena doběhnout nebo zvednout jeho parohy. "Děti mohou zjistit, zda jsou větší nebo menší než jelen, laň, rys nebo divoké prase," uvedl vedoucí pracoviště ekologické výchovy KRNAP Michal Skalka.

Jelen není v Krkonoších nijak vzácný, ale každé setkání s ním je pro návštěvníky hor silným zážitkem. "Před lety jsme pro zájemce vytvořili program Jelen lesní - seznamte se, který se stal naším nejúspěšnějším programem pro veřejnost. Věříme, že nová jelení naučná stezka bude stejně populární," uvedl ředitel KRNAPu Robin Böhnisch.

Vybudování stezky je součástí snahy Správy KRNAP odlehčit turisticky velmi zatíženým místům v Krkonoších a turisty po horách více rozprostřít. Již v dubnu KRNAP otevřel Vřetenovčí hravou naučnou stezku u Janských Lázní. Obě stezky vznikly jako součást projektu na usměrnění návštěvnosti s finanční podporou z fondů EU.

Krkonošský národní park patří mezi pět návštěvníky nejzatíženějších národních parků v Evropě a jeho návštěvnost stále roste. Předloni park a jeho ochranné pásmo navštívilo 3,78 milionu lidí, kteří tam dohromady strávili 11,8 milionu dní.


reklama

 
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist