https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/krkonosske-louky-zamoruje-lupina-mnoholista-jde-o-invazivni-druh
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krkonošské louky zamořuje lupina mnoholistá, jde o invazivní druh

8.8.2019 00:30 | VRCHLABÍ (ČTK)
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) varuje před šířením invazivní rostliny lupiny mnoholisté, známé také jako vlčí bob mnoholistý.
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) varuje před šířením invazivní rostliny lupiny mnoholisté, známé také jako vlčí bob mnoholistý.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Správa KRNAP
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) varuje před šířením invazivní rostliny lupiny mnoholisté, známé také jako vlčí bob mnoholistý. Je původem ze Severní Ameriky, na krkonošské louky nepatří a vytlačuje původní luční druhy. Do volné přírody se šíří hlavně od chalup a zahrádek, jde totiž o oblíbenou okrasnou rostlinou. Včera to sdělili zástupci Správy KRNAP, kteří vyzvali majitele luk a hospodáře, aby se zapojili do boje s touto rostlinou.
 

"Když kvete, tak je nejčastěji modrofialová. Není to ale pravidlem. V přírodě je velmi výrazná," řekla včera o lupině Hana Šimonová ze správy národního parku.

Pro krkonošské louky představuje lupina riziko, protože postupně vytlačuje původní luční druhy. "V Česku je klasifikována jako invazivní druh, který poškozuje naše ekosystémy. Invazivní rostliny jsou charakteristické tím, že se snadno šíří na místa, kde nejsou původní. Produkují vysoké množství semen a tvoří husté porosty. V našem prostředí nemají přirozené nepřátele," uvedl v tiskové zprávě náměstek ředitele Správy KRNAP Jakub Kašpar.

Podle něj není v možnostech správy národního parku lupinu včas na loukách posekat, a zabránit tak jejímu dalšímu šíření. "Prosíme proto o pomoc vlastníky luk a hospodáře. Včasná seč omezí další šíření lupiny. Je třeba ji sekat nejdéle v době, kdy začne kvést, aby nemohla vytvořit semena," uvedl Kašpar.

Správa KRNAP také žádá o jakékoli informace o výskytu lupiny či dalších invazivních rostlin v Krkonoších. "A když na svých túrách jako návštěvníci hor uvidíte kvetoucí lupinu, klidně si ji utrhněte, pomůžete krkonošské flóře. Pozor ale na lupinu odkvetlou se zralými semeny, abyste naopak nepřispěli k jejímu dalšímu šíření," apeloval Kašpar na návštěvníky hor.

Správa parku upozorňuje, že pokud se nezabrání jejímu dalšímu šíření, na některých loukách neporoste vedle lupiny nic jiného. Hrozí, že louky ztratí jak na výživové hodnotě, tak i na své druhové rozmanitosti a lupinové louky nebudou vhodné na pastvu ani senoseč. Celá rostlina lupiny mnoholisté je totiž jedovatá. Riziko představuje hlavně pro hospodářská zvířata, zvláště pak ovce, které v rámci projektů na záchranu cenných horských enkláv od jara do podzimu spásají některé louky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist