https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/kromerizskou-kvetnou-zahradu-opet-ozivi-barokni-slavnost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kroměřížskou Květnou zahradu opět oživí barokní slavnost

11.7.2016 12:27 | KROMĚŘÍŽ (ČTK)
Ve všech prostorách zahrady si v rámci barokního festivalu užijí návštěvníci zpěv, hudbu, tanec, divadlo činoherní i loutkové, umění ohňostrůjců a další herní aktivity pro děti i dospělé
Ve všech prostorách zahrady si v rámci barokního festivalu užijí návštěvníci zpěv, hudbu, tanec, divadlo činoherní i loutkové, umění ohňostrůjců a další herní aktivity pro děti i dospělé
Kroměřížská Květná zahrada bude o víkendu 3. a 4. září hostit třetí ročník barokního festivalu Hortus Magicus. Představí radovánky předků v autentických prostorách obnovené Květné zahrady, památky, která je spolu s arcibiskupským zámkem a Podzámeckou zahradou zapsaná na seznamu UNESCO. ČTK to řekla mluvčí kroměřížského pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) Dagmar Šnajdarová.
 

"Návštěvníky čeká zážitkový program po oba víkendové dny. Ve všech prostorách zahrady si v rámci barokního festivalu užijí zpěv, hudbu, tanec, divadlo činoherní i loutkové, umění ohňostrůjců a bohatou nabídku herních aktivit pro děti i dospělé," uvedla Šnajdarová.

Festival začne v sobotu 3. září v 11:00 chůdařským představením, předehrou k prvnímu koncertu v Rotundě. Na programu bude Michnův cyklus písní Loutna česká v podání Ensemble Inégal. "Je to soubor, který jako první nastudoval Loutnu českou včetně znovuobjeveného houslového partu. Návštěvníci skladbu uslyší tak, jak byla skutečně napsána. Až dosud se to hrálo trošku jinak," uvedla dramaturgyně festivalu Kateřina Fajtlová.

Zlatým hřebem programu bude podle ní večerní vystoupení souborů Musica Florea a Hartig Ensemble ve Velkém skleníku. Hned po něm bude následovat barokní ohňostroj u Jahodového kopečku, k němuž diváci po skončení představení dojdou koridorem nasvětleným lampiony.

Dětem bude v neděli 4. září hrát Vojta Vrtek a Kejklířské divadlo z Doudleb pohádku O kouzelné kuličce. Připravena bude i kejklířská dílna, kde si děti vyzkoušejí žonglování a další triky. Po oba dny navíc na osmi stanovištích v Květné zahradě najdou hry inspirované mýty o Apollónovi, bohu světla, řádu, harmonie a krásy.

Na festivalu vystoupí i olomoucký soubor Ensemble Damian s operou Endymio. Na latinský text piaristy Jana Kopeckého z 18. století složil vedoucí souboru Tomáš Hanzlík novou hudbu. Tu sám označuje za neobarokní a o barokním dramatickém umění tvrdí, že nebylo nijak upjaté.

Festival Hortus Magicus spolupořádá Národní památkový ústav a Muzeum umění Olomouc. Vstupenky lze zakoupit v pokladnách zámku a Květné zahrady v Kroměříži, v Turistickém informačním centru Kroměříž či v pokladně Muzea umění Olomouc. "Lze je také získat prostřednictvím internetu. Více se lidé dozví na stránkách www.hortusmagicus.cz," uzavřela Šnajdarová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist