https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/lesni-semenari-z-tyniste-vytridili-semena-pro-180-milionu-sazenic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesní semenáři z Týniště vytřídili semena pro 180 milionů sazenic

7.1.2021 17:09 | TÝNIŠTĚ N. O. (ČTK)
Semenářský závod v Týništi nad Orlicí vnikl v roce 1971 a je největším svého druhu v Česku. Loňského semenného roku lesníci využili a po celé zemi sebrali téměř 237 tun žaludů dubů letního a zimního, 75 tun bukvic, přes čtyři tuny javoru klenu a téměř tři tuny plodů a semen ostatních listnáčů, například lípy, habru či ostatních javorů.
Semenářský závod v Týništi nad Orlicí vnikl v roce 1971 a je největším svého druhu v Česku. Loňského semenného roku lesníci využili a po celé zemi sebrali téměř 237 tun žaludů dubů letního a zimního, 75 tun bukvic, přes čtyři tuny javoru klenu a téměř tři tuny plodů a semen ostatních listnáčů, například lípy, habru či ostatních javorů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR
Loňský rok považuje Semenářský závod státního podniku Lesy České republiky (LČR) v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku pro svou práci za velmi úspěšný. Lesní dřeviny mimořádně plodily a semenáři loni vytřídili a vyluštili semena a plody, z nichž bude možné vypěstovat až 180 milionů sazenic. Jen samotné Lesy ČR letos plánují vysázet 85 milionů sazenic a zalesnit jimi 14 500 hektarů vytěžených kvůli kůrovcové kalamitě. ČTK to řekla mluvčí LČR Eva Jouklová. Podniku patří téměř polovina lesů v zemi.
 

Semenářský závod v Týništi nad Orlicí vnikl v roce 1971 a je největším svého druhu v Česku. Loňského semenného roku lesníci využili a po celé zemi sebrali téměř 237 tun žaludů dubů letního a zimního, 75 tun bukvic, přes čtyři tuny javoru klenu a téměř tři tuny plodů a semen ostatních listnáčů, například lípy, habru či ostatních javorů. Úrodu semen jehličnatých dřevin semenáři zatím spočítanou nemají, protože sběr šišek z jehličnanů stále běží.

Osivo týnišťský závod připravuje pro školkařské firmy, které z něj vypěstují sazenice. K výsadbě a zalesnění holin je používají kromě Lesů ČR i další majitelé a správci lesů v zemi. Takzvaných semenných roků závod využívá k tomu, aby si vytvořil zásoby semen pro lesní školkaře i na mnoho let dopředu.

Závod v poslední době investoval do nových technologií. "Třetí sezonu používáme dva termoboxy na termoterapii žaludů i sušení bukvic. Původní linka pojala půl tuny žaludů za směnu, oba termoboxy za stejnou dobu ošetří pět tun," uvedl ředitel závodu Miloš Pařízek. K třídění semen, zejména naklíčených bukvic, závod pořídil optický třídič. Koupil také mláticí stroj na zpracování semen z lípy, habru, akátu nebo javoru. "Letos nás čekají úpravy všech pěti pater jižní části skladu, abychom mohli kvalitně uskladnit listnaté osivo," uvedl Pařízek.

V Týništi se pro potřeby Lesů ČR v malém věnují i lesnímu školkařství. Pěstují hlavně méně běžné druhy dřevin, které chce podnik sázet do takzvaných lesů nové generace po lesích zničených kůrovcem. "Jde ovocné plané dřeviny, jako jsou jabloně lesní, třešně ptačí, hrušně polničky, jeřáby oskeruše nebo kaštanovníky jedlé," uvedl Pařízek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist