https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/lesy-hlavniho-mesta-letos-vysadily-356.000-sazenic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy hlavního města letos vysadily 356.000 sazenic

20.12.2019 00:18 | PRAHA (ČTK)
Pražské lesy se letos rozšířily o 356.000 sazenic, které vysadila městská příspěvková organizace Lesy hlavního města Prahy (LHMP).
Pražské lesy se letos rozšířily o 356.000 sazenic, které vysadila městská příspěvková organizace Lesy hlavního města Prahy (LHMP).
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | lhmp.cz
Pražské lesy se letos rozšířily o 356.000 sazenic, které vysadila městská příspěvková organizace Lesy hlavního města Prahy (LHMP). Kromě stávajících porostů se vysazovalo v nově vznikajících lesích například v Běchovicích, Satalicích, v Holyni či v Jinonicích. Drtivou většinu sazenic tvořily listnaté stromy, jehličnaté zhruba desetinu. Nejvíce se vysazuje dubů. Celkem je v majetku města asi 2912 hektarů lesů. Organizace LHMP to uvedla na webových stránkách.
 
Budoucí les Arborka.
Budoucí les Arborka.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | lhmp.cz

Nejvíce sazenic pracovníci LHMP vysadili v nově vznikajících lesích. V satalickém lese Arborka to na jaře bylo více než 89.000 dubů, borovic, buků, javorů, habrů, modřínů a javorů. "Sazenice zapustily kořeny na ploše o velikosti takřka devět hektarů a na dalších více než devíti hektarech plochy jsme založili luční porosty," uvedla organizace.

Běchovický les V Panenkách vzniká od roku 2017, loni a předloni tam LHMP na ploše 18 hektarů vysadily 150.000 stromků. Letos lesníci přidali dalších deset hektarů a 58.000 sazenic. Na bývalých polích v Holyni ve Slivenci a v Jinonicích pracovníci lesů vysadili po 7000 stromcích. Jak ve Slivenci, tak v Jinonicích by měl v budoucnu vzniknout nový kus lesa o velikosti zhruba 0,7 hektaru.

Vysazených listnatých stromů bylo 321.000, jehličnatých 35.000. Nejvíce se sázely duby zimní (187.000), buky lesní (36.000) a lípy malolisté (30.000). Ty lesníci doplnili javory mléči, javory babykami, habry obecnými, třešněmi ptačími a jeřáby břeky. Výsadba jehličnatých stromů se skládala z borovic lesních (14.000), jedlí bělokorých (9000) a douglasek tisolistých (7000).

Budoucí les V Panenkách.
Budoucí les V Panenkách.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | lhmp.cz

Současné vedení Prahy schválilo plán, podle kterého město do roku 2026 vysadí milion stromů. Nejvíce jich bude právě v lesích na okrajích Prahy, rozšiřovat by se však měly i parky v širším centru.

V minulých letech město založilo také například les Robotka u Dubče. Dan Frantík z magistrátního odboru ochrany prostředí před časem řekl, že na jaře příštího roku by měl začít vznikat les Na Musile v Kunraticích. Největším pražským lesem je Kunratický, který se rozkládá na ploše 284 hektarů. Zhruba o 30 hektarů menší je Divoká Šárka, která zároveň patří mezi chráněná území. Od roku 2000 podle Frantíka přibylo 180 hektarů.

V metropoli je přibližně 5000 hektarů lesů včetně soukromých, což je asi deset procent z celkové rozlohy města.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist