https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/liberecka-zoo-dostane-novou-destovou-vilu-ta-stara-se-rozpadla
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecká zoo dostane novou sochu Dešťové víly, původní se rozpadla

18.8.2016 14:17 | LIBEREC (ČTK)
Zoologická zahrada v Liberci dostane novou sochu dešťové víly, která patří k symbolům zahrady. Tu první vytvořil v roce 2005 pražský výtvarník Jan Švadlenka z bukového dřeva, po deseti letech pod širou oblohou ale shnila a rozpadla se. Nahradí ji tak socha nová, od stejného autora, tentokrát se pro ni ale podařilo získat jasanový kmen, vydržet by tak měla i 50 let, řekl Zdeněk Santer ze společnosti Artefaktum, která v zoo pořádá už 12. ročník sochařského ateliéru Etnoart.
 

"Tohle je jedno z nejtvrdších našich dřev a je dost náročné s ním pracovat," řekl ČTK Švadlenka. Nová zhruba 3,8 metru vysoká víla není podle něj stejná jako ta předchozí. "Asi by ani nebylo dobré dělat přesně stejné věci. Tady jsem upustil od ženských vnad, které ta předchozí měla, takže víc zduchovněla. Ta erotika tam nemá místo, je jí kolem nás dost," řekl ke své práci výtvarník, jehož práce v Liberci zdobí nejednu soukromou zahradu. Dělal ale třeba také přes pět metrů vysokého kašpara pro jednu z libereckých škol.

Zatímco v prvních deseti ročnících výtvarného atelieru bylo materiálem pro výtvarníky a sochaře výhradně dřevo, už podruhé se jejich um a fantazie potkává s pískovcovými balvany, které pro organizátory zajistil sponzor. Artefakty z nich vytvořené jsou podle Santera mnohem odolnější. Vydrží v exteriérech déle než dřevo, které se po určité době navzdory ošetření rozpadne. "Nové sochy opět zatraktivní odpočinková místa v prostoru zoologické zahrady," dodal.

Pískovec dnes v Lidových sadech opracovával Ondřej Procházka z Prostějova. Tématem jeho plastiky je ekologie. "Má to být znázornění všech odpadků, které člověk za život vyprodukuje. Země je tím zaneřáděná, to ale neznamená, že se z toho nedá ta země ještě vyhrabat," popsal svou práci mladý sochař. Svým dílem chce ukázat, že je ještě naděje, když začneme přemýšlet, zapracujeme na sobě a budeme odpad třeba třídit. Tu naději představuje křehká rostlinka, která z hromady kamenných odpadků vyrůstá.

Na svých plastikách pracují sochaři od pondělí, vernisáž se uskuteční v pátek v 17:00 v zahradě Kulturního centra Lidové sady.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist