https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/lide-dnes-v-moravske-nove-vsi-vysadili-tricitku-stromu-v-nove-aleji-a-parku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé vysadili v Moravské Nové Vsi třicítku stromů v nové aleji a parku

9.3.2024 19:53 | MORAVSKÁ NOVÁ VES (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Přes dvě desítky lidí se dnes ráno sešly u kostela v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku, aby pomohly s obnovou zeleně po tornádu, které městys poničilo v roce 2021. Pod vedením Hnutí Brontosaurus lidé vysadili 11 lip do nové aleje, 16 třešní a mandloní a několik jírovců, které se stanou základem budoucího parku. Veškeré náklady na terénní úpravy a výsadbu zaplatí ze sbírky nadace Člověk v tísni.
 

"Vedení městysu si nechalo vytvořit návrh od Ateliéru Louka, ale na tuto výsadbu nebylo možné použít peníze ze státního fondu obnovy, protože jde o novou výsadbu, ne o obnovu. Domluvili jsme se tedy, že ozelenění tohoto veřejného prostoru zaplatíme z veřejné sbírky," řekl ČTK Roman Klecker z nadace Člověk v tísni.

Lidé v obcích zničených tornádem podle něj těžce nesou ztrátu stromů, které rostly desítky let. I proto dnes lidé sázeli vzrostlejší stromy, aby byla změna dřív patrná. Terénní úpravy a výsadba přijdou přibližně na 400 000 korun. Součástí prací byla mimo jiné instalace kořenové zábrany k vedení nízkého napětí, které místem prochází a kořeny stromů jej nesmí poškodit.

"Na tomto místě stál dříve dům se zahradou, který město odkoupilo od dědiců a plánovalo v něm vznik spolkového domu. Tornádo ale budovu zcela zničilo, proto jsme se rozhodli zatím vytvořit základ parku," řekla ČTK starostka městysu Zuzana Jandáková (Prosperující Moravská).

Vedení městysu plán na vznik spolkového domu nezavrhuje a rozvržení současné výsadby s ním i nadále počítá. V současnosti je třeba investovat do odstraňování škod po tornádu. Zatímco soukromé domy jsou již obnovené nebo znovu postavené, městys stále pracuje na odstraňování škod způsobených tornádem.

"Rekonstruujeme městský úřad a opravujeme budovu druhého stupně základní školy. Z prvotních škod chybí ještě obnova atletického stadionu za základní školou. Bude ale také potřeba odstranit takzvané druhotné škody, tedy opravit například chodníky a silnice poničené od těžké techniky, která pomáhala s likvidací škod bezprostředně po tornádu. Stále tu chybí hodně stromů a je třeba zapracovat i na veřejných prostranstvích," vyjmenovala Jandáková.

Městys na přípravě všech oprav pracuje, příprava ale zahrnuje hodně "papírování". "Lidi mrzí, že nevidí vývoj, bohužel byrokracie je něco, co nedokážeme urychlit," dodala starostka.

Tornádo zasáhlo Břeclavsko a Hodonínsko v roce 2021 na konci června. Bouře přinesla nezvykle velké kroupy a tornádo mělo rychlost kolem 300 kilometrů v hodině. Zemřelo šest lidí. Zničených bylo kolem 1200 domů, z nichž asi 200 muselo být strženo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist