https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/mandlone-v-hustopecich-jsou-v-plnem-kvetu-na-slavnostech-ocekavaji-tisice-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mandloně v Hustopečích jsou v plném květu, na slavnostech očekávají tisíce lidí

26.3.2023 00:36 | HUSTOPEČE (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Stromy v největším mandloňovém sadu ve střední Evropě letos naplno vykvetly ideálně před termínem Slavností mandloní a vína. Pořadatelé proto očekávají, že za krásou růžových květů vyrazí do Hustopečí na Brněnsku tisíce lidí. Slavnosti začaly v pátek, pokračují do neděle.
 

V pátek se Hustopečemi prohnalo několik dešťových přeháněk, což potěšilo vinaře - lidé našli azyl v jejich otevřených sklepech. Za celý víkend se do města podle zkušenosti z minulých let vydá asi 30 000 lidí, což je pětinásobek počtu obyvatel Hustopečí.

Slavností se každoročně účastní také hustopečské hotely a restaurace, které nabízejí mandlová menu. Letos tak zájemci ochutnají třeba grilovanou panenku v krustě z mandlí, těstoviny s uzenými mandlemi nebo povidlový dort s mandlovou drobenkou. Podávají se také mandlové kávy, likéry či ochucené pálenky. Nejlepší recepty s mandlemi organizátoři postupně zveřejňují.

Z náměstí většina návštěvníků vyráží na krátkou túru do sadů nad městem a k rekonstruované rozhledně. Pořadatelé žádají, aby co nejvíce lidí využilo hromadnou dopravu, a pokud jedou autem, tak aby vůz zanechali na odstavných parkovištích a nepokoušeli se vjíždět k sadům přes pole či polní cesty. Hrozí jim pokuta.

Historie pěstování mandloní v Hustopečích sahá do 17. století. První rozsáhlé výsadby začaly v roce 1949 s cílem získat pro československý trh dostatek mandlí z vlastní produkce. V době největšího rozmachu rostlo v okolí přes 50 000 mandloní. Poptávka po jejich plodech ale postupně klesala a hrozil úplný zánik sadů. Město se rozhodlo sady zachránit a proměnit je v přírodní zajímavost a oblíbený výletní cíl. Z původních 50 000 stromů zbyla tisícovka. Od roku 2015 se každý rok vysazuje okolo stovky nových stromků.

Kromě mandloní už na jižní Moravě vykvetly také meruňky, hlavně na Břeclavsku a Znojemsku. Zatímco návštěvníci slavností mají z květů radost, pro ovocnáře jsou nyní spíše zdrojem stresu. V příštích dnech totiž kvůli chladnějšímu počasí hrozí pomrznutí květů. Ovocnáři však žádná opatření nechystají, protože jsou nákladná a riziko mrazů trvá do poloviny května, řekl ČTK před několika dny předseda Ovocnářské unie Moravy a Slezska Ivo Pokorný.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist