https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/mapovani-velkych-selem-v-beskydech-potvrdil-vyskyt-vlku-a-rysu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mapování velkých šelem v Beskydech potvrdilo výskyt vlků a rysů

26.3.2020 00:30 (ČTK)
Mapování velkých šelem v Beskydech potvrdil výskyt smečky vlků a několika rysů.
Mapování velkých šelem v Beskydech potvrdil výskyt smečky vlků a několika rysů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | AOPK ČR
Mapování velkých šelem v Beskydech potvrdil výskyt smečky vlků a několika rysů. Na stopy medvěda vlčí hlídky během únorového hledání nenarazily. Loni se přitom v Beskydech pohybovali dva. Dnes to řekla Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky.
 

"V CHKO Beskydy a v pohraničním slovenském území pohybuje přibližně 12 dospělých rysů, jedna vlčí smečka se vyskytuje v Javorníkách převážně na slovenské straně, v Moravskoslezských Beskydech byly nalezeny stopy dalších dvou zvířat. Na severu CHKO Beskydy pak stopy jednoho vlka," uvedla. Přítomnost medvědů nebyla potvrzena ani v CHKO Beskydy, ani v javornické části CHKO Kysuce. "Což však neznamená, že zde medvědi nežijí. Je pravděpodobné, že se v zimě zdržovali v nepřístupných horských lokalitách," míní.

Podle Dany Bartošové ze Správy CHKO Beskydy je potěšující, že rysi, vlci a medvědi dokážou žít i v tak přelidněných horách, jako jsou Beskydy. "Pro zdejší horskou přírodu je jejich přítomnost zásadní. Proto je potřeba důsledně chránit jak jednotlivé šelmy, tak jejich životní prostředí. Neméně důležité je zabezpečit fungující migrační koridory, kterými putují do Beskyd z početnějších slovenských a polských populací," řekla Bartošová.

Do mapování se v únoru zapojilo sedm desítek dobrovolníků. Rysi byli zjištěni na tradičních lokalitách jako je Čertův Mlýn, Kněhyně, Smrk, Lysá hora, Travný, v lesích kolem vodárenské nádrže Šance a v pohraniční části Beskyd Bílý Kříž - Malý Polom. Naopak v severovýchodní části Moravskoslezských Beskyd jako je Slavíč, Ropice, Javorový, Ostrý, Kozubová se stopy nenašly.

V posledních dvou letech se Beskydech pohybovali i dva medvědy. Jeden na Valašsku a jeden v okolí Lysé hory. Toto zvíře se podařilo ochráncům přírody odchytit a nasadit medvědici, kterou pojmenovali Ema, speciální obojek umožňující sledování. Po čase si ale zvířeti podařilo obojku zbavit.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist