https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/max-nicholson-znamy-ornitolog-a-ekologicky-revolucionar
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Před patnácti lety zemřel Max Nicholson - známý ornitolog a ekologický revolucionář

25.4.2018 07:00 | LONDÝN/PRAHA (ČTK)
Max Nicholson (na obrázku) se narodil 12. července 1904 ve vesnici Kilternan nedaleko Dublinu. Už jako malý kluk začal pozorovat ptáky a v jednadvaceti letech vydal knihu Ptáci Anglie. I když po ukončení vysoké školy přednášel v Oxfordu historii, přírodní vědy neopustil a aktivně se zasazoval mimo jiné o ochranu ptactva. WWF založil především z obavy, že africké divoké fauně a flóře hrozí brzké vyhynutí.
Max Nicholson (na obrázku) se narodil 12. července 1904 ve vesnici Kilternan nedaleko Dublinu. Už jako malý kluk začal pozorovat ptáky a v jednadvaceti letech vydal knihu Ptáci Anglie. I když po ukončení vysoké školy přednášel v Oxfordu historii, přírodní vědy neopustil a aktivně se zasazoval mimo jiné o ochranu ptactva. WWF založil především z obavy, že africké divoké fauně a flóře hrozí brzké vyhynutí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Biel Perello / www.maxnicholson.com
V úctyhodném věku 98 let zemřel před 15 lety, 26. dubna 2003, v Londýně renomovaný britský ornitolog, "enviromentální revolucionář" a jeden ze zakladatelů Světového fondu na ochranu přírody (WWF) Max Nicholson. Tuto největší soukromou ekologickou organizaci na světě založil v roce 1961 společně s biologem a někdejším šéfem UNESCO Julianem Huxleyem, předním ornitologem a malířem (a také jediným potomkem slavného polárníka Roberta Falcona Scotta) Peterem Scottem, který je také autorem jejího proslaveného pandího loga, a dalším uznávaným ornitologem Guyem Mountfortem.
 

Nebyla to však Nicholsonova jediná aktivita týkající se ochrany přírody - té se ostatně věnoval celý svůj dlouhý život. Už v roce 1948 například vznikl z jeho iniciativy Mezinárodní svaz pro ochranu přírody a přírodních zdrojů (IUCN) a o rok později zase britská vláda z jeho popudu ustavila první instituci státní ochrany přírody. V roce 1952 se stal jejím generálním ředitelem a úspěšně řídil její rozvoj až do roku 1966. O ochraně přírody stejně jako o ornitologii napsal také řadu významných knih.

Max Nicholson se narodil 12. července 1904 ve vesnici Kilternan nedaleko Dublinu. Už jako malý kluk začal pozorovat ptáky a v jednadvaceti letech vydal knihu Ptáci Anglie. I když po ukončení vysoké školy přednášel v Oxfordu historii, přírodní vědy neopustil a aktivně se zasazoval mimo jiné o ochranu ptactva.

WWF založil především z obavy, že africké divoké fauně a flóře hrozí brzké vyhynutí. IUCN ani WWF nebrojily proti civilizačnímu pokroku, ale snažily se vymezit prostor, kde by "divoká" příroda mohla přežít. Do konce 70. let činnost WWF zahrnovala nejen pouhou snahu o záchranu ohrožených živočišných druhů, ale i zkoumání vlivů lidské činnosti na životní prostředí. V 80. letech fond představil koncepci trvale udržitelného rozvoje, který by měl odpovídat současným potřebám, aniž by ohrozil budoucí generace. Za desítky let působení se WWF podařilo zachránit před vyhubením více než tři desítky ohrožených živočichů.

Myšlením spousty lidí zahýbala Nicholsonova kniha Revoluce v ochraně životního prostředí z roku 1970, která varovala před hrozícími ekologickými katastrofami, ale vyvolala také spoustu negativních reakcí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist