https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/mohou-byt-eko-veci-krasne-zajiste-odpovida-designblok-11
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mohou být eko věci krásné? Zajisté, odpovídá Designblok´11

7.10.2011 15:25 | PRAHA (Ekolist.cz)
„Důležité je, aby se dobré nápady neprezentovaly pouze na výstavách, ale staly se součástí našich životů,“ říká Vojtěch Kotecký. Na obrázku lampička z recyklovaného papíru prezentovaná v rámci Velkého atlasu světa na Designbloku´11
„Důležité je, aby se dobré nápady neprezentovaly pouze na výstavách, ale staly se součástí našich životů,“ říká Vojtěch Kotecký. Na obrázku lampička z recyklovaného papíru prezentovaná v rámci Velkého atlasu světa na Designbloku´11
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Může se krása snoubit s přístupem šetrným k životnímu prostředí? A co je esteticky přitažlivé – pokrok, nebo tradice? Luxus, nebo skromnost? Na nelehké otázky se snažili odpovědět designéři a stavitelé společně s ochránci přírody v rámci dnů designu v Praze Designblok´11.
 

Kdo by očekával vášnivou diskuzi dvou znepřátelených táborů, spletl by se. Environmentální témata už mají v architektuře a designu své místo. Odpověď na otázky v úvodu článku tedy zní: obojí.

„Nemá cenu se dívat jen do minula. Pokrok má svůj význam,“ tvrdí architekt Petr Suske, i přesto, že on sám navrhuje domy z tradičních přírodních materiálů – slámy a hlíny. Také Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha považuje dilema mezi moderní vědou a přírodou za zcela zbytečné. A uvádí příklad pasivních domů navržených podle sofistikovaných technologií, ale zároveň postavených z tradičního materiálu, dřeva.

Podle diskutujících by měly padnout zavedené mýty o tom, že pasivní dům musí být drahý, nabitý technickými vymoženostmi a mít sci-fi architekturu. Je především věcí osobního vkusu, zda si člověk vybere klasickou, nebo moderní stavbu. Do pasivního standardu lze podle Jiřího Beranovského z Ekowattu přestavět i paneláky.

Designblok´11: Váza váz Maxima Velčovského s motivy dříve používanými na skleněných vázách. Velčovský si zakládá na výrobě svých předmětů v tuzemských porcelánkách a sklárnách.
Designblok´11: Váza váz Maxima Velčovského s motivy dříve používanými na skleněných vázách. Velčovský si zakládá na výrobě svých předmětů v tuzemských porcelánkách a sklárnách.
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz

Recyklace myšlenek

Také uznávaný designér Maxim Velčovský si myslí, že je dobré se při hledání nových řešení inspirovat přírodou a minulostí. Podle jeho slov dochází nejen k recyklaci materiálů, ale i recyklaci myšlenek. Uplatňují se podobná řešení, ale v jiném kontextu.

Podle Velčovského by se mělo na věci dívat v širším souvislostech. Zaváděné certifikace budov sice posoudí energetickou náročnost stavby a její umístění, neméně podstatné je ale i to, co si do takového nízkoenergetického domu dáme. Spotřebitele by mělo zajímat, odkud věci pochází, jak dlouho vydrží nebo co se s nimi stane, až je vyhodí.

Nakupuji, tedy jsem

Designéři a architekti nejsou všemocní. „Designér pracuje s tím, co má, s předem daným zadáním,“ upozorňuje Velčovský. Mnohem větší vliv mají samotní výrobci, kteří mohou environmentální aspekty zohlednit v celém výrobním procesu. A pak především zákazníci. Jsou to hlavně oni, kdo určuje poptávku po určitém zboží a jeho vlastnostech.

„Měli bychom přemýšlet o tom, co nakupujeme, proč to vypadá, jak to vypadá, z čeho je to vyrobeno. Někdy je ono slovo ekologický vlastně zbytečné a označuje jen to, co by mělo být normální,“ uzavírá designér Velčovský.


reklama

 
Další informace |
Beseda „Mohou být ekologické věci krásné“ se konala v rámci pražských dnů designu Designblok´11 ve čtvrtek 6. října. Hlavními organizátory byly Hnutí Duha a Profil media. Výstava současného designu Designblok´11, včetně výstavy environmentálně šetrných výrobků Velký atlas světa, je otevřena do neděle 9. října 2011.
Zdeňka Vítková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist