https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/monitoring-ma-potvrdit-vyskyt-vlku-v-krusnych-horach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Monitoring má potvrdit výskyt vlků v Krušných horách

5.1.2017 16:50 | KARLOVY VARY (ČTK)
První mapování šelem v Krušných horách má přinést přesnější informace o tom, zda se tu vlci vyskytují stabilně.
První mapování šelem v Krušných horách má přinést přesnější informace o tom, zda se tu vlci vyskytují stabilně.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Hnutí DUHA
V Krušných horách začíná monitoring velkých šelem, který by mohl prokázat výskyt vlků a rysů. Psovitou šelmu už v Krušných horách zachytila fotopast, nyní bude olomoucké Hnutí DUHA spolu s partnery ze státní ochrany přírody pokračovat v pátrání po dalších důkazech. Zapojit se do něj mohou i dobrovolníci, připraveno je pro ně školení, informovalo hnutí.
 

"Školením pro nové dobrovolníky reagujeme na poptávku místních lidí, kteří by se do mapování šelem rádi zapojili. To nás velmi těší. Loni se také začaly častěji objevovat více či méně věrohodné informace o výskytu vlků v Krušných horách. Máme nový snímek z fotopasti, který sice vzhledem k nízké kvalitě a nafocené jen přední části těla nemůže zaručit stoprocentní určení druhu, ale je to významná indicie o výskytu vlků v regionu," uvedl expert na velké šelmy Miroslav Kutal.

První mapování šelem v Krušných horách by podle něj mělo přinést přesnější informace o tom, zda se tu vlci vyskytují stabilně. Odborníci chtějí také prověřit příbuznost s populacemi v Německu nebo Polsku, kde se výskyt vlků v posledních deseti letech rozšiřuje.

Dobrovolníci - takzvané Vlčí hlídky - se budou pohybovat na území výskytu šelem a monitorovat jej. Budou mít také za úkol sbírat vzorky trusu a srsti pro analýzy nebo vybírat vhodná místa pro umístění fotopastí. Jejich přítomnost má současně odrazovat pytláky. Školení, kde získají potřebné informace, je pro ně připraveno 20. až 22. ledna ve Vejprtech. Přihlásit se mohou prostřednictvím webového formuláře na stránkách www.selmy.cz. Hnutí současně vyzývá myslivce, lesníky i veřejnost, aby o svých nálezech informovali na e-mailové adrese stopy@selmy.cz.

Rozsáhlé lesy Krušných hor, klidová území i dostatek potenciální kořisti, například přemnožení jeleni, představují pro vlky i rysy takřka ideální životní prostředí. Právě regulací přemnožených divoce žijících kopytníků přispívají velké šelmy k ozdravení celého ekosystému. Ochránci přírody předpokládají, že monitoring velkých šelem přinese ucelené údaje o jejich pobytu na západních česko-německých hranicích. Z Krušných hor přicházejí v posledních letech informace o pohybu vlků i rysů, dosud zde však nebyl komplexnější monitoring.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
stu kš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist