https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/muzeum-priblizi-historii-japonske-zahradky-v-luhacovicich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Muzeum přiblíží historii japonské zahrádky v Luhačovicích

20.6.2016 13:14 | LUHAČOVICE (ČTK)
Muzeum luhačovického Zálesí otevře ve čtvrtek výstavu o japonské zahrádce v Luhačovicích. Na odpolední vernisáž naváže procházka od muzea k vile Jestřabí, u které v polovině 30. let minulého století vznikla parková kompozice vytvořená po vzoru japonských zahrad. Zahrádka po druhé světové válce zanikla, některé prvky byly ale obnoveny, řekla mluvčí muzea Michaela Mitáčková.
 

"Výročí 80 let od vzniku japonské zahrádky v Luhačovicích, která se řadila mezi vůbec první zahrady japonského typu u nás, si připomínáme prostřednictvím muzejní výstavy i nabídky doprovodného programu pro školy," uvedla kurátorka výstavy a vedoucí Muzea luhačovického Zálesí Blanka Petráková.

V roce 1903 doplnil architekt Dušan Jurkovič areál lázeňských staveb vilou pro více rodin nazvanou Jestřabí. Japonskou zahrádku v sousedství nechal v roce 1936 osázet tehdejší ústřední ředitel lázní Karel Nováček, kterého o rok dřív zaujala v lázních Poděbrady místní japonská zahrada osázená Františkem Kaiserem.

S ním se pak dohodl na vybudování podobné zahrady v Luhačovicích. "Korespondence mezi nimi probíhala na podzim roku 1935, kdy Kaiser postupně zasílal do Luhačovic náčrtky dřevěných zahradních staveb, jež se měly vyrábět v místě. Vzorem se Kaiserovi stal chrám Niten-mon v Niku, pagoda a brána torii ze svatyně Itsukušima u ostrova Mijadžima," popsala Petráková.

Kaiser navrhnul půdorys zahrady, který vycházel z kruhu a jehož centrem bylo jezírko s ostrůvkem. V plánu bylo barevné elektrické podsvícení stupňovitých stříšek pagody v barvě červené, modré, žluté a zelené a také podvodní barevné osvětlení rybníčku a stínidla pro různobarevné noční nasvícení květinových záhonů. Zjara 1936 byl prostor u Jestřabí dokončen osázením rostlin.

Půvab japonské zahrady u vily Jestřabí dokumentuje řada dobových pohlednic. Hned po svém vzniku se zahrádka stala oblíbeným cílem návštěvníků Luhačovic, zanikla po válce. V 50. letech přibyla na ostrůvku v jezírku na místě zrušené japonské zahrádky plastika chlapce s loďkou, v roce 1987 byla do těsné blízkosti vily umístěna Bílá fontána.

Po rekonstrukci v roce 1999 slouží Jestřabí jako lázeňský léčebný dům. Při novodobé revitalizaci lázeňského parku v roce 2014 prošly obnovou i pozůstatky japonské zahrady, v jejíchž místech se dochovaly některé okrasné exotické dřeviny. Nově k nim přibyly keřové a stromkové javory, jinan dvojlaločný, kryptomerie, záhony bambusů a okrasných trav.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist