https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/mzp-dalo-obcim-na-nove-zdroje-vody-470-milionu-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP dalo obcím na nové zdroje vody 470 milionů Kč

19.7.2019 00:12 (ČTK)
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) dosud schválilo 418 projektů pro obce, které řeší problémy s pitnou vodou, za zhruba 470 milionů korun. / Ilustrační foto
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) dosud schválilo 418 projektů pro obce, které řeší problémy s pitnou vodou, za zhruba 470 milionů korun. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) dosud schválilo 418 projektů pro obce, které řeší problémy s pitnou vodou, za zhruba 470 milionů korun. Pro dalších 400 obcí má MŽP připravených 450 milionů Kč, o něž mohou obce žádat do konce roku 2020. Novinářům to včera řekli premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr životního prostředí Richard Brabec (za ANO) v Jivně na Českobudějovicku, kde problém s pitnou vodou vyřeší nový vrt.
 

Od roku 2014 investovala MŽP a ministerstvo zemědělství do všech opatření spojených se suchem téměř 40 miliard Kč. Nyní je 56 procent pramenů a 68 procent mělkých vrtů v ČR ve stavu silného až mimořádného sucha, uvedlo včera MŽP. Meziročně je stav podzemních vod podobný.

"Máme za sebou mnoho tisíc projektů na zadržení vody v krajině, ale je jasně vidět, že postup (sucha) je tak rychlý, že nás čekají desítky dalších miliard a tisíce dalších akcí na zadržení vody," řekl Brabec.

V ČR jsou, jak uvedl, stovky obcí, které byly i přes 100 let závislé na místních studních a vrtech, a voda z nich nyní hromadně dochází. Díky 418 projektům tak teď stát na nové zdroje pitné vody napojí 200.000 lidí.

Se suchem se dlouhodobě potýká obec Jivno. Je napojena jen na místní vrt, který v posledních letech vysychá. Vodu v cisternách dováží od roku 2015, kdy jí dovezla přes 800 metrů krychlových, v dalších letech každoročně kolem 500 metrů krychlových, letos do června 640 metrů krychlových. Včera to řekl starosta Jivna Pavel Halámka (Nezávislí). Nový vrt by měl vodu začít dodávat od konce srpna. Radnice si na dva vrty požádala o dotaci 600.000 Kč z MŽP a díky tomu našla vydatný zdroj vody jak pro část obyvatel Jivna, tak pro část obce Vyhlídky. Vrt napojí na existující vodojem, projekt stál 1,2 milionu Kč.

"Jivno, malá obec, je typický příklad, jak je možno řešit nedostatek pitné vody. Mají tady studnu z roku 1952, která je hluboká devět metrů, a teď mají nový vrt, hluboký 70 metrů, teď je potřeba (ho) napojit. Je vydatný. Je to typický příklad, jak MŽP nabízí menším obcím způsob, jak řešit pitnou vodu. Pro mě je to důležité vidět, když budeme vyjednávat o evropském rozpočtu, v kapitolách klimatu je pro nás voda, zadržení vody v krajině (důležitá)," řekl novinářům premiér Andrej Babiš (ANO).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist