https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/na-cerchove-probiha-likvidace-chatrajicich-vojenskych-budov
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Čerchově probíhá likvidace chátrajících vojenských budov

11.7.2021 11:28 | PŘIMDA (Ekolist.cz)
Kromě Kurzovy a vojenské věže zůstane stát na Čerchově pouze jedna budova. Bude přebudována Městem Domažlice na zázemí pro turisty.
Kromě Kurzovy a vojenské věže zůstane stát na Čerchově pouze jedna budova. Bude přebudována Městem Domažlice na zázemí pro turisty.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | AOPK ČR
Do konce letošního roku budou zbourány vojenské budovy na Čerchově, Bystřici a Malinové hoře. Nyní je odvezen veškerý azbest, zbourána část budov na Malinové hoře a započala demolice na Čerchově. Práce se naplno rozjedou v období od 12. do 30. července. Po tuto dobu bude kvůli bezpečnosti vrcholová část pro veřejnost zcela uzavřena. Tím dospěla do finále více než desetiletá spolupráce mezi zástupci Města Domažlice, Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) ČR a Ministerstva obrany ČR v oblasti Čerchova. Informovala o tom AOPK.
 

Kromě Kurzovy a vojenské věže zůstane stát na Čerchově pouze jedna budova. Bude přebudována Městem Domažlice na zázemí pro turisty. V nově zrekonstruovaném objektu se mohou návštěvníci těšit na restauraci, ubytování pro pěší a cyklisty a muzeum s expozicí o historii Čerchova.

Dočasně také zůstane stát budova v soukromém vlastnictví Bistro caffe Čerchov. „Čerchov je významným turistickým cílem, historie jeho využívání sahá až do 19. století,“ říká starosta Domažlic Zdeněk Novák. „Společně s ochranou přírody se podařilo nastavit přírodě šetrný způsob využití území. Možnosti rozvoje turistického ruchu jsou deklarovány schválenou územní studií,“ doplňuje starosta.

„Čerchov a jeho okolí je nejcennější a nejzachovalejší část chráněné krajinné oblasti Český les. Významné jsou především rozsáhlé a zachovalé bukové lesy chráněné jako národní přírodní památka Čerchovské hvozdy. Přírodě blízké lesy jsou útočištěm mnoha chráněných a vzácných druhů živočichů, rysa ostrovida, kočky divoké, tetřeva hlušce, jeřábka lesního, datlíka tříprstého či čápa černého,“ říká Tomáš Peckert z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Vzhledem k významu území pro ochranu přírody je likvidace financována z Operačního projektu Životní prostředí.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist