https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/na-linhartu-u-k-varu-byl-zasazen-dub-na-pocest-karla-iv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Linhartu u Karlových Varů byl zasazen dub na počest Karla IV.

14.5.2016 15:18 | K. VARY (ČTK)
V prostorách bývalé tvrze v karlovarské oboře svatý Linhart byl zasazen dub na počest 700. výročí narození Otce vlasti a zakladatele Karlových Varů Karla IV. Slavnostního aktu se účastnili zástupci měst Karlových Varů a Lokte, kteří ke kapličce svatého Linharta během dopoledne s průvodem doputovali od loketské radnice. Strom na panovníkovu počest byl zasazen v sobotu přesně ve 13:16 jako připomínka roku, kdy se Karel IV. narodil, řekl karlovarský primátor Petr Kulhánek (KOA).
 

"My jsme dlouhou pátrali, který strom by nejlépe náležel tomu období, kdy zde byl Karel IV. A jednoznačně jsme došli k dubu. Přestože máme dnes v lázeňských lesích spoustu buků, jedlí a smrků, ale ty nejsou úplně původní - z období Karla IV. je to skutečně ten dub. Druhá stránka věci je, že dub je dlouholetý strom, takže tu vydrží ne desítky, ale možná i stovky let," řekl Kulhánek. Dub v oboře připravili už před několika dny pracovníci lázeňských lesů. Aby byla jistota, že se uchytí, zvolilo město už vzrostlejší stromek. Výročí u něj bude připomínat také pamětní deska.

Akt doprovodily slavnostní fanfáry a salvy i odlehčené představení Pouličního divadla Viktora Braunreitera s názvem Příběhy z Obory aneb Jak to bylo doopravdy. Legenda o založení Karlových Varů přitom praví, že Karel IV. objevil horké prameny v dnešních lázeňských lesích náhodou, při jedné ze svých loveckých výprav. Léčivá voda mu ulevila od potíží s nemocnou nohou, z čehož se panovník velmi radoval a brzy nařídil celé místo osídlit.

Historikové datují vznik stálého osídlení u Vřídla kolem roku 1350, o léčivých pramenech zřejmě panovníkovi dali vědět lidé, kteří žili právě v okolí dnes už zaniklé tvrze Linhart. Karlovy Vary pak panovník často navštěvoval, především po 50. roce jeho života mu prameny skutečně pomáhaly od zdravotních problémů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist