https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/na-lounsku-uhynuly-v-rybnice-stovky-ryb-rybari-maji-podezreni-na-fekalie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Lounsku uhynuly v rybníce stovky ryb, rybáři mají podezření na fekálie

4.5.2023 18:53 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Stovky ryb uhynuly v rybníce u Velké Černoci na Lounsku. V daném místě není žádný průmyslový provoz, rybáři proto mají podezření na fekálie vypuštěné u přítoku na nedalekých loukách. Zatím není jasné, zda uhynuly všechny ryby v nádrži nebo jen část. ČTK to řekl mluvčí Českého rybářského svazu Jan Skalský. Policie hromadný úhyn zvířat vyšetřuje pro podezření z přečinu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti, řekla ČTK mluvčí lounské policie Ilona Gazdošová. Na případ upozornil server iDNES.cz.
 

Mezi uhynulými rybami byli například cejni nebo candáti. Podle Skalského je možné, že se fekální hmoty do vody dostaly a bakterie pak spotřebovaly veškerý kyslík. Ryby se tak zřejmě udusily.

Rybolov byl zakázán a bude nutné počkat, než se obnoví. "Padlé ryby ještě nebyly vyzvednuty. Některé jsou ještě na dně, takže nemáme finální cifru, kolik jich uhynulo," řekl Skalský s tím, že zatím nebyla ani vyčíslena škoda. Rybáři budou muset nějakou dobu hlídat kvalitu vody, čekat budou i s nasazením nových ryb. To může být až na podzim, podotkl mluvčí.

Neznámý pachatel podle policie znečistil rybník v období od 23. do 29. dubna. "Uhynulo zde přibližně 200 kilogramů ryb, kdy škoda byla zatím vyčíslena na 30.000 korun. Vyčíslení škody však není konečné vzhledem k nákladům na odstranění následků poškození životního prostředí," uvedla Gazdošová. Na místě policisté odebrali chemické stopy, které odeslali k rozboru.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist