https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/na-novem-zelandu-se-snazi-vyprostit-padesatku-uvazlych-kulohlavcu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Novém Zélandu zachránili 40 kulohlavců, devět jich uhynulo Aktualizováno

22.2.2021 11:25 | WELLINGTON (ČTK)
Za posledních 15 let na pláži zvané Farewell Spit přišly o život již stovky kytovců. Ilustrační obrázek
Za posledních 15 let na pláži zvané Farewell Spit přišly o život již stovky kytovců. Ilustrační obrázek
Na pláži severně od města Nelson na Novém Zélandu dnes ráno místního času uvázlo 49 kulohlavců. Celkem 40 zvířat se nakonec podařilo zachránit, devět jich uhynulo. Na vyproštění kytovců se podílelo kolem 200 lidí, většinou dobrovolníků. Záchranářům pomohl k vysvobození zvířat příliv. Obávají se však, aby se kulohlavci v noci opět na pláž nevrátili, uvedla agentura AP.
 

Ministerstvo památkové péče (DOC), které zaštiťuje ochranu novozélandských přírodních a historických památek, na místo vyslalo záchranný tým. Specialisté na mořské savce o zvířata na pláži pečovali a zavlažovali je až do okamžiku, kdy se je podařilo přesunout do moře.

Kulohlavci patří do čeledi delfínovitých a s délkou do šesti metrů a váhou okolo čtyř tun patří spíše k menším kytovcům.

Za posledních 15 let na pláži zvané Farewell Spit přišly o život již stovky kytovců. V únoru 2017 jich tam najednou uhynulo na 250. O pozvolných písčitých plážích se podle agentury AP někdy hovoří jako o "pasti na velryby", protože pro zvířata je těžké se od mírných svahů vzdálit, když se k nim dostanou příliš blízko.

Příčiny hromadného uváznutí kytovců nejsou známé, ale jde o poměrně častý jev. Vědci se domnívají, že mezi důvody mohou být nemoci, pronásledování predátorem, odliv nebo dezorientace. Podle některých je na vině také lidská činnost: vysokofrekvenční sonary mohou kytovce zmást, připomíná AFP.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist