https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/na-starou-precerpavaci-stanici-v-olomouci-po-destich-dohlizeji-hasici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na starou přečerpávací stanici v Olomouci po deštích dohlížejí hasiči

1.8.2021 01:59 | OLOMOUC (ČTK)
V uplynulých letech byla ulice Dolní Novosadská při vydatnějších deštích kvůli nefunkční přečerpávací stanici několikrát zaplavena.
V uplynulých letech byla ulice Dolní Novosadská při vydatnějších deštích kvůli nefunkční přečerpávací stanici několikrát zaplavena.
Foto | Inge Maria / unsplash.com
Provizorní chod nefunkční přečerpávací stanice na Nových Sadech v Olomouci začali po vydatných deštích zajišťovat dobrovolní hasiči, aby zamezili vylití dešťové vody z okolní kanalizace. Hasiči mají k dispozici kalová čerpadla, která mohou v případě nutnosti odlehčit odtok z kanalizace. Město zároveň začalo připravovat návrh částečného zprovoznění přečerpávací stanice, která byla v této lidnaté části Olomouce vyřazena z provozu po katastrofálních povodních v roce 1997, sdělil vedoucí odboru ochrany magistrátu Jan Langr.
 

"Jedná se sice o provizorní řešení, které nenahradí plnou funkčnost této stanice, ale bezesporu pomůže. S hasiči jsme se dohodli na systému služeb a pravidelném monitoringu situace tak, aby místní obyvatelé nemuseli s každým větším deštěm mít obavy. Současně je však nutné nalézt trvalejší řešení, které umožní alespoň částečnou funkčnost vlastního přečerpávání," uvedl Langr.

Kanalizace pod komunikací v ulici Dolní Novosadská byla kvůli nevyjasněným majetkovým vztahům dlouhodobě problémovým místem. Při přívalových deštích voda nefunkční kanalizací neodtékala, čímž ohrožovala přilehlé nemovitosti. "Hlavní příčinou byla nefunkční přečerpávací stanice v blízkosti Moravy. Ta byla za povodní v roce 1997 vyplavena a její tehdejší vlastník ji už po povodni znovu nezprovoznil," podotkl primátorův náměstek Martin Major (ODS).

V následujících letech byla ulice Dolní Novosadská při vydatnějších deštích kvůli nefunkční přečerpávací stanici několikrát zaplavena. K vodohospodářskému zařízení se ale nikdo nehlásil. Nejasnou situaci vyřešilo město po dohodě s Olomouckým krajem tak, že při přípravě čtvrté etapy protipovodňových opatření převzalo kanalizaci do své správy.

Na přelomu června a července pak majetkoprávní odbor magistrátu zadal čištění a monitoring této kanalizace. "Po dohodě s odborem majetkoprávním a ochrany bude připraven technický návrh alespoň částečného fungování přečerpávací stanice do doby, než bude v rámci realizace čtvrté etapy protipovodňových opatření vybudována stanice nová," dodal Major. Návrh dalšího postupu projedná městská rada.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist