https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/na-vysocine-dostal-hospodar-prvni-nahradu-za-skodu-po-vlkovi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Vysočině dostal hospodář první náhradu za škodu po vlkovi

15.1.2020 00:16 | JIHLAVA (ČTK)
Na Vysočině byla ve druhé polovině minulého roku vyplacená náhrada i za škodu způsobenou vlkem. Šlo o 15.000 korun za zabité tele. / Ilustrační foto
Na Vysočině byla ve druhé polovině minulého roku vyplacená náhrada i za škodu způsobenou vlkem. Šlo o 15.000 korun za zabité tele. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Na Vysočině byla ve druhé polovině minulého roku vyplacená náhrada i za škodu způsobenou vlkem. Šlo o 15.000 korun za zabité tele, řekl včera novinářům náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD). Podle krajských statistik zveřejňovaných od roku 2003, které se týkají náhrad škod za některé zvláště chráněné živočichy, jde o první takový případ v kraji.
 

V roce 2019 dostalo na Vysočině za škody způsobené chráněnými živočichy podle údajů kraje 89 hospodářů od státu dohromady 2,983 milionu korun. Největší částka, 2,8 milionu korun, se týkala vyder říčních.

Ochránci přírody loni v listopadu informovali o tom, že vlci zřejmě trvale žijí v okolí Telče na Jihlavsku. Jejich výskyt tam odborníci opakovaně potvrzovali déle než rok. Zaznamenali vlčí vytí i útok na hospodářské zvíře. Vlci v regionu nežili asi 200 let. Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) tehdy upozornil na to, že by chovatelé měli preventivně začít lépe zajišťovat pastviny, na což je možné získat dotaci.

Bobři evropští se v krajské statistice objevili zatím ve čtyřech letech, v každém z nich kraj prověřoval po jedné žádosti týkající se dopadů činnosti těchto zvířat. V loňském druhém pololetí dostal náhradu 9000 korun zemědělec, jemuž se kvůli dřevinám skáceným bobry zaplavila vodou louka, z níž sklízí seno. Uvedl to náměstek hejtmana Pavel Franěk (ANO).

Radní kraje včera projednali náhrady škod po chráněných živočiších z druhé poloviny minulého roku. Uspělo 39 žadatelů, kteří se podělili o 1,3 milionu korun. Kromě škod připsaných vydrám, bobrům nebo vlkovi dostali náhradu i tři žádosti týkající se škod na majetku způsobených kormorány velkými.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Věra Stejskalová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist