https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/na-zelnem-trhu-v-brne-zacnou-v-pondeli-farmarske-trhy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Zelném trhu v Brně začnou v pondělí farmářské trhy

10.4.2021 00:33 | BRNO (ČTK)
Prodávat se podle vládního nařízení může ovoce a zelenina, květiny a jiné rostliny, jejich plody, osiva, semena, vejce, pekařské a cukrářské výrobky, mléko, maso, med a výrobky z těchto surovin. Potraviny musí pocházet z České republiky.
Prodávat se podle vládního nařízení může ovoce a zelenina, květiny a jiné rostliny, jejich plody, osiva, semena, vejce, pekařské a cukrářské výrobky, mléko, maso, med a výrobky z těchto surovin. Potraviny musí pocházet z České republiky.
Foto | Tolga Ahmetler / Unsplash
Na Zelném trhu v Brně mohou lidé od pondělí opět nakupovat farmářské produkty. Sezona tam začne s ohledem na zpomalování epidemie koronaviru. Zaměstnanci radnice městské části Brno-střed nyní obvolávají a informují prodejce. Přibližně deset z nich již zájem potvrdilo, uvedla mluvčí radnice Kateřina Dobešová.
 

"Vzhledem k tomu, že je jarní sezona, začnou se na Zelném trhu zemědělci a další prodejci objevovat postupně, a to podle toho, na jaké plodiny a výrobky se zaměřují. Takže nyní jsou to zemědělci s předpěstovanými sazenicemi a přísadami různých druhů salátů, jahod, prvních rajčat, řady bylinek, například libečku, máty, koriandru a dalších a také sazenic květin, například petrklíčů nebo muškátů. Až později se k nim přidají další prodejci už s letošní úrodou ovoce, zeleniny, květin a dalšího zboží," sdělila Dobešová.

Dohromady bude na trhu své zboží nabízet 37 prodejců-zemědělců, tedy o tři více než v loňském roce. O jednoho na 21 se zvýšil také počet prodejců-obchodníků. "Všech 58 prodejců má uzavřenou celoroční smlouvu, doplní je navíc i ti krátkodobí, kteří na trh přicházejí pouze v určitý čas a s konkrétními výpěstky. Věřím, že se Zelný trh postupně zaplní, ztráty našich zemědělců teď z jara nebudou příliš velké a my nakupující jim v průběhu celé sezony tento opožděný start svou podporou a nákupy vynahradíme," řekla Ludmila Oulehlová, radní městské části, do jejíž gesce správa trhu spadá.

Prodávat se podle vládního nařízení může ovoce a zelenina, květiny a jiné rostliny, jejich plody, osiva, semena, vejce, pekařské a cukrářské výrobky, mléko, maso, med a výrobky z těchto surovin. Potraviny musí pocházet z České republiky. Nutné je dále dodržování dvoumetrových rozestupů mezi stánky a u všech stánků musí být volně dostupná desinfekce. "V jeden čas se na ploše tržiště nesmí vyskytovat více než jedna osoba na 15 metrů čtverečních. Nesmí se zde prodávat pokrmy a nápoje k přímé konzumaci a na ploše se nesmí nacházet stoly a místa k sezení," dodala Dobešová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist