https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/narizenim-vlada-snizila-ohlasovaci-povinnost-pro-kyanidy-v-odpadech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nařízením vláda snížila ohlašovací povinnost pro kyanidy v odpadech

11.5.2023 01:04 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vláda v reakci na havárii, která roku 2020 poničila život v řece Bečva, snížila práh pro ohlašování kyanidů v odpadech z 500 na 50 kilogramů za rok. Sledovat bude stát prostřednictvím veřejného registru znečištění i takzvané věčné chemikálie. O schválení aktualizace příslušného nařízení informoval po zasedání vlády ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Snížení minima pro ohlašovací povinnost u kyanidů žádaly ekologické organizace v souvislosti s havárií na Bečvě, po které zahynuly desítky tun ryb. Ke snížení prahu vyzvaly ministerstvo také příslušné sněmovní a senátní výbory.
 

Seznam látek, na které se vztahuje ohlašovací povinnost pro úniky do vody, se po schválení kabinetem rozšíří také o takzvané věčné chemikálie - perfluorované a polyfluorované látky (PFAS). Jedná se o látky, které se používají při výrobě textilu, v potravinářství v obalech, dále se vyskytují v hasících přístrojích, při produkci pokovených předmětů, polovodičů, elektronického a fotografického vybavení, v mazivech, barvách a kosmetice. Podle expertů mohou způsobovat rakovinu, onemocnění jater, poruchy imunitního systému nebo pokles plodnosti u mužů. Věčné chemikálie se perfluorovaným sloučeninám přezdívá, protože se v přírodě v podstatě nerozkládají nebo se rozkládají jen velmi pomalu.

Úniky a přenosy znečišťujících látek ohlašují firmy jednou za rok. Aktualizované nařízení počítá pro skupinu PFAS s plněním až za rok 2024, takže v seznamu by se měla data objevit poprvé po konci března 2025. Ohledně přenosů kyanidů v odpadech mimo provozovnu, které úřady už sledují, mají znečišťovatelé podávat informace podle nového limitu už za letošní rok, tedy s termínem plnění ohlašovací povinnosti do konce března 2024.

Kyanidy podle České inspekce životního prostředí způsobily ekologickou havárii na Bečvě. Havárie postihla řeku v neděli 20. září 2020, a to v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Toxické látky podle odborníků poškodily biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy přibližně na 40 kilometrech toku. Kauzou se od konce letošního ledna zabývá vsetínský okresní soud. V případu je obžalována společnost Energoaqua a její ředitel Oldřich Havelka z poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Společnosti hrozí zákaz činnosti a peněžitý trest, Havelkovi až pětileté vězení. Při přípravě nařízení autoři argumentovali také haváriemi na Ostravici v roce 1998 a Labi v roce 2006.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist