https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/navstevnici-zoo-brno-se-mohou-tesit-na-male-bazilisky-ci-zelvy-pavoukovite
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Návštěvníci Zoo Brno se mohou těšit na malé bazilišky či želvy pavoukovité

28.5.2023 01:16 | BRNO (ČTK)
Želva pavoukovitá.
Želva pavoukovitá.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Brno
V brněnské zoo s jarem přišla na svět řada mláďat, návštěvníci se mohou těšit například na malé bazilišky či želvy pavoukovité. Přírůstkem je i papoušek vlaštovčí, uvedl mluvčí zahrady Michal Vaňáč.
 

V zoo se rozrostla například skupina psounů v expozici před Tropickým královstvím. Z nory už vylezlo první mládě hlodavců. "Psouni žijí v sociálních společenstvech, která mohou mít ve volné přírodě až 1000 jedinců. Jejich kolonie, takzvaná města, jsou rozdělena do čtvrtí, kde žijí jednotlivé klany, tvořené dominantním samcem, jednou až čtyřmi samicemi a jejich mláďaty. Brněnská skupina aktuálně čítá deset psounů," uvedl mluvčí.

Přímo v Tropickém království jsou k vidění tři malí bazilišci zelení a dvě želvy pavoukovité, které Zoo Brno pravidelně odchovává od roku 2017. Tento kriticky ohrožený druh má v péči 22 zoo po celém světe. Za poslední rok se jen pěti zahradám podařil odchov těchto želv, brněnská je podle mluvčího v tomto jediná v Evropě.

"Velkou radost dělá chovatelům malý papoušek vlaštovčí. Tento kriticky ohrožený opeřenec v divočině hnízdí v jihovýchodní části Tasmánie. Je vázán na několik málo druhů eukalyptů, jejichž dutiny používá k hnízdění," uvedl mluvčí. V brněnské zoo papoušek vlaštovčí obývá voliéru v Exotáriu. Ve stejném pavilonu jsou k vidění také mláďata ledňáka obrovského nebo malý vaza velký.

Na svět přišly i mary stepní, jejich expozici návštěvníci najdou u dolní točny vláčku. Letos se narodila zatím čtyři mláďata. Jedno mládě mají jeleni milu, kteří už kdysi ve volné přírodě vyhynuli, ale díky chovu v lidské péči se podařilo tento druh zachránit.

Brněnská zoologická zahrada byla otevřena v roce 1953, letos tak slaví 70 let od založení. Je na Mniší hoře v blízkosti Brněnské přehrady na ploše 65 hektarů. Chová kolem 2200 zvířat 400 druhů. Loňská návštěvnost zoo po dvou covidových letech znovu překročila 300.000 lidí, přišlo jich zhruba 320.000.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist