https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/navstevnici-zoo-hodonin-se-mohou-tesit-i-na-mladata-klokanu-obrovskych
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Návštěvníci Zoo Hodonín se mohou těšit i na mláďata klokanů obrovských

15.5.2021 00:47 | HODONÍN (ČTK)
Klokany obrovské chová hodonínská zoo od roku 2017. Nyní je jich ve výběhu k vidění šest, dvě matky s mláďaty, chovný samec a odrostlé loňské mládě, sameček.
Klokany obrovské chová hodonínská zoo od roku 2017. Nyní je jich ve výběhu k vidění šest, dvě matky s mláďaty, chovný samec a odrostlé loňské mládě, sameček.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Návštěvníci Zoo Hodonín se mohou těšit i na dvě mláďata klokanů obrovských, která už začala opouštět vaky svých matek. Návštěvníci je tak mohou zahlédnout i ve výběhu, uvedla mluvčí zahrady Marie Blahová.
 

Klokany obrovské chová hodonínská zoo od roku 2017. Tehdy ukončila chov klokanů rudých a jejich místo zaujali právě první jedinci klokanů obrovských, kteří dorazili z polské zoo a následně z německé Zoo Norimberk. Nyní je jich ve výběhu k vidění šest, dvě matky s mláďaty, chovný samec a odrostlé loňské mládě, sameček.

"Březost samic tohoto druhu trvá průměrně 33 dní a je v přírodě závislá na příznivých klimatických podmínkách, za sucha se totiž přestanou samcům tvořit spermie. Rodí se jediné, velmi nedovyvinuté mládě měřící asi 1,5 cm, které si zaleze do vaku matky, v němž se přisaje ke struku. Teprve po dvou měsících začíná mládě vystrkovat hlavu z vaku," uvedla mluvčí.

Domovem druhu je východní Austrálie, kde jsou nejrozšířenějším druhem klokana, a také Tasmánie.

V zoo letos přišla na svět i další mláďata, například antilopa bahenní či pouštní antilopa. "Také u klokanů rudokrkých jsou ve vacích samic k vidění mláďata a několik přírůstků jsme zaznamenali také u ovcí a koz,“ uvedla zooložka Zdenka Vavrysová. V zázemí veterinární místnosti zoo se také postupně líhnou malí chameleoni jemenští, je jich už asi 40. Lákadlem pro návštěvníky stále zůstávají loňská čtyřčata lva jihoafrického a mládě vlka hřivnatého.

Hodonínská zahrada patří v Unii českých a slovenských zoo k těm nejmenším. Loni ji navštívilo nejméně lidí za posledních sedm let, přišlo zhruba 146 000 návštěvníků, meziročně asi o 50 000 méně. Zahrada byla stejně jako ostatní kvůli protiepidemickým opatřením opakovaně uzavřena. Letos poprvé otevřela 12. dubna, vnitřní expozice zatím zůstávají uzavřené.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist