https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/nekdo-zahradil-prutok-krkonosskeho-zlateho-potoka-zabil-tim-osm-kriticky-ohrozenych-mihuli-potocnich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Někdo zahradil průtok krkonošského Zlatého potoka. Zabil tím osm kriticky ohrožených mihulí potočních

15.8.2018 14:49 | PRAHA (Ekolist.cz)
Mihule potoční je nejvzácnějším vodním obratlovcem krkonošských toků.
Mihule potoční je nejvzácnějším vodním obratlovcem krkonošských toků.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | KRNAP
Neznámý pachatel ucpal na Zlatém potoce na Mladobucku hrázku, čímž způsobil téměř nulový průtok na spodním toku. V důsledku toho zahynulo nejméně osm larev mihule potoční žijících v této části potoka. Mihule potoční je nejvzácnějším vodním obratlovcem krkonošských toků. Její počty ve Zlatém potoce odhadují pracovníci KRNAPu na několik desítek jedinců. V České republice je kriticky ohroženou.
 

Podle tiskového mluvčího parku Radka Drahného existuje podezření, že zahrazením odtokové roury kameny chtěl někdo zajistit přítok do nedaleké rybniční soustavy. „Mnohým odběratelům vody nedochází, že stanovený minimální zůstatkový průtok není jen kosmetická věc, aby něco v potoce teklo, ale zajišťuje základní, byť ne mnohdy optimální, zachování základních životních podmínek pro vodní živočichy. V tomto případě se ukázalo, že snížení hladiny odkloněním potoka mělo fatální důsledky pro tamní populaci kriticky ohrožené mihule potoční,“ říká vedoucí oddělení ochrany přírody Správy KRNAP Jan Materna.

Přehrazený Zlatý potok.
Přehrazený Zlatý potok.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | KRNAP

Mihule potoční je na území KRNAP a jeho ochranného pásma určitě nejvzácnější čistě vodní obratlovec. V současnosti se ví o pouhých sedmi lokalitách, kde se vyskytuje. Největší překážkou jejich výskytu v Krkonoších jsou různé bariéry na tocích neumožňující migraci mihulí a nedostatek vhodných stanovišť.

Vzácnost je daná především úzkou vazbou na specifický biotop – pro minohy (larvy mihule) to jsou jemné písčité až bahnité náplavy s dostatkem organického detritu, kde se můžou zavrtat a vyvíjet několik let. Když larvy mihulí zahynou, tak je zlikvidováno několik generací zároveň (minohy se vyvíjí dle podmínek 3–5 let). Likvidace několika věkových kategorií proto znamená zmaření několika předešlých let výtěru.

"Tento velmi nezodpovědný a nebezpečný čin už řeší odbor životního prostředí na Městském úřadu v Trutnově a příslušné pracoviště České inspekce životního prostředí. Viníkovi hrozí pokuta i 100 000 korun," informuje Radek Drahný.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist