https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/nova-kniha-predstavuje-pribehy-vyznamnych-prazskych-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová kniha představuje příběhy významných pražských stromů

25.11.2015 01:19 | PRAHA (Ekolist.cz)
Průvodce obsahuje informace o všech 202 stromech vyhlášených za památné a dalších 230 pozoruhodných stromech metropole
Průvodce obsahuje informace o všech 202 stromech vyhlášených za památné a dalších 230 pozoruhodných stromech metropole
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | prazskestromy.cz
Ve středu 25. listopadu 2015 bude na pražském magistrátu slavnostně pokřtěna první kniha o zajímavých stromech v hlavním městě. Nese název Pozoruhodné stromy Prahy a přináší řadu dosud nepublikovaných údajů, které se podařilo jejímu autorovi Aleši Rudlovi zjistit během uplynulých let.
 

„Mapování pozoruhodných stromů nebylo jednoduché, protože bylo nutné zapojit jak odborníky, kronikáře, tak i širokou veřejnost,“ popisuje vznik publikace autor Aleš Rudl. Řada popsaných stromů byla podle jeho slov vysazena při důležitých událostech, málokdy je však tato skutečnost podrobně zaznamenána. „Pátrání po faktech je o to složitější,“ podotýká Aleš Rudl. Většina historických souvislostí k významným stromům je v knize publikována úplně poprvé.

Průvodce obsahuje informace o všech 202 stromech vyhlášených za památné a dalších 230 pozoruhodných stromech metropole. Přiblíženy jsou například pražské lípy republiky, lípy Evropy, lípy svobody a další význačné dřeviny s neobyčejnými příběhy, vyjmenovává Aleš Rudl.

„Ač se počet významných stromů může zdát vysoký, je mnoho dalších jedinců, kterých bychom si měli vážit a kteří čekají na svá znovuobnovení,“ říká mladý dendrolog. Do rozšíření databáze významných stromů Prahy se může podle něj zapojit každý. Stačí dát vědět o svých tipech na zajímavé stromy přes webové stránky www.prazskestromy.cz.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist