https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/novozelandskou-zenu-drzel-v-dome-jako-rukojmi-vacnatec-kusu-lisci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Novozélandskou ženu držel v domě jako rukojmí vačnatec kusu liščí

28.11.2021 00:30 | WELLINGTON (ČTK)
Kusu liščí byl na Nový Zéland dovezen z Austrálie v roce 1837. Jejich počty prudce stouply a studie z roku 2009 odhadla jejich počet na 47 milionů.
Kusu liščí byl na Nový Zéland dovezen z Austrálie v roce 1837. Jejich počty prudce stouply a studie z roku 2009 odhadla jejich počet na 47 milionů.
Foto | epitree / Flickr
Telefonát od velmi rozrušené ženy přijala v polovině listopadu policie v novozélandském městě Dunedin. Žena tvrdila, že je v domě uvězněna jako rukojmí, protože pokaždé, když se pokusí vyjít ven, na ni zaútočí kusu liščí - středně velký vačnatec, jehož původní domovinou je Austrálie.
 

Když policisté dorazili na místo a přistoupili ke dveří ženina domu, ze tmy se vynořil kusu a vylezl jednomu z policistů po noze, napsal zpravodajský server The Guardian. Veterinářka a odbornice na zvířecí chování Rachael Strattonová soudí, že chování kusua bylo spíš projevem strachu než agrese.

Podle policistů se jednalo o dospívajícího kusua - buď mohlo jít o zvíře, které někdo choval jako domácího mazlíčka, anebo o jedince, který se teprve nedávno osamostatnil od matky. Policisté ho odvezli a vypustili do divočiny.

Kusu liščí byl na Nový Zéland dovezen z Austrálie v roce 1837 ve snaze vytvořit tu kožešnický průmysl, který se ale nikdy neuchytil. Tito vačnatci neměli na ostrovech žádné přirozené predátory s výjimkou rovněž zavlečených koček - a všude se jim prostíral švédský stůl plný živočichů bezbranných vůči predátorům. Jejich počty prudce stouply a studie z roku 2009 odhadla jejich počet na 47 milionů.

Přítomnost kusua měla ničivý dopad na novozélandskou ptačí populaci; tito vačnatci lezou do hnízd a žerou vajíčka i vylíhlá mláďata. Ničí také původní druhy stromů, jako je železnec, nohoplod či jerlín.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist