https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/obri-sklipkanec-jeden-z-nejjedovatejsich-pavouku-pomuze-zachranovat-zivoty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obří sklípkanec, jeden z nejjedovatějších pavouků, pomůže zachraňovat životy

5.1.2024 10:38 (ČTK)
Lidé sklípkance jedovaté nacházejí v lesích nebo předměstských zahradách v Sydney a v určité oblasti u nelidnatějšího australského města.
Lidé sklípkance jedovaté nacházejí v lesích nebo předměstských zahradách v Sydney a v určité oblasti u nelidnatějšího australského města.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Obří samec sklípkance jedovatého, jednoho z nejjedovatějších pavouků na světě, bude pomáhat zachraňovat životy v rámci programu na získávání protijedu v zoologickém parku severně od Sydney. Informovala o tom agentura AP.
 

Sklípkance jedovatého, který dostal jméno Hercules, našli lidé v pobřežní oblasti asi 80 kilometrů od Sydney. Původně ho odevzdali do jedné veterinární nemocnice, ta ho ale předala odborníkům na pavouky z Australského plazího centra. Zjistili, že jde o největšího samce sklípkance jedovatého, kterého kdy díky veřejnosti získali. Zatímco samci tohoto pavouka běžně měří na délku jeden až pět centimetrů, Hercules má 7,9 centimetru. Samice bývají obvykle větší, ale samci mají několikanásobně silnější jed.

Lidé sklípkance jedovaté nacházejí v lesích nebo předměstských zahradách v Sydney a v určité oblasti u nelidnatějšího australského města. Agentura AP uvádí, že svými klepítky dokážou proděravět lidský nehet.

Hercules se v Australském plazím parku zapojí do programu na protijedy. Chovatelé mu budou odebírat jed, klíčový pro výrobu život zachraňujícího protijedu. Australský portál 9news uvádí, že tato látka může ročně zachránit životy až několika stovek lidí kousnutých sklípkanci. Australský plazí park je jediným zařízením v zemi, které se získáváním jedu těchto pavouků zabývá. Posílá ho farmaceutické firmě v Melbourne, která z něho vyrobí protijed. Od zavedení tohoto programu v roce 1981 nebylo v Austrálii evidováno jediné úmrtí způsobené kousnutím sklípkance jedovatého.

"Jsme celkem zvyklí na to, že dostáváme velké sklípkance jedovaté, ale dostat tak velkého pavouka (jako Hercules) je jako trefit jackpot," řekla Emma Teniová, chovatelka pavouků v Australském plazím parku. Předpokládá, že neobvykle velký pavouk bude produkovat i velké množství jedu a že bude mimořádně přínosný pro program získávání protijedu.

Na australském východním pobřeží v poslední době panovalo vlhké a teplé počasí, které je pro sklípkance jedovaté ideální.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist