https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/oceneni-za-komunikaci-globalni-zmeny-klimatu-patri-ondrasi-pribylovi-a-jeho-faktum-o-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ocenění za komunikaci globální změny klimatu patří Ondráši Přibylovi a jeho Faktům o klimatu

27.10.2020 16:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Internetová stránka Fakta o klimatu.
Internetová stránka Fakta o klimatu.
Cenu za komunikaci globální změny klimatu 2020 obdržel teoretický fyzik, lektor, mediátor a konzultant Ondráš Přibyla stojící za skupinou Fakta o klimatu. Informační centrum OSN v Praze a Učená společnost České republiky chce udílením tohoto ocenění přispívat k osvětě a kultivaci věcné a na současném poznání založené diskusi o klimatické změně. Letos byla cena udělena podruhé, prvním laureátem se loni stal klimatolog Radim Tolasz.
 

Fakta o klimatu založil teoretický fyzik, lektor, mediátor a konzultant Ondráš Přibyla v květnu 2019. Společně s ním tvoří tým dalších jedenáct mladých profesionálů z oborů informatiky, práce s daty a komunikace, klimatologie nebo vzdělávání: Tomáš Protivínský, Martin Ukrop, Jan Krčál, Kristýna Zákopčanová, Oldřich Sklenář, Kateřina Kolouchová, Matěj Grabovský, Martin Křivánek, Ondřej Pechník, Marek Lahoda, Eliška Vlčková.

Skupina se podle organizátorů a nominačního výboru ceny snaží právě srozumitelně a přehledně prezentovat vědecké poznatky o změně klimatu z odborných a vědeckých institucí jako je IPCC, ČHMÚ, NASA, Eurostat či WMO. Všechny vzniklé grafy, tabulky, mapy a další infografiky jsou navíc zveřejňovány pod licenci Creative Commons, která umožňuje jejich další sdílení při zachování autorských práv. Mohou tak být dále používány ve školách, médiích a dalších místech.

„Krize koronavirová a krize klimatická se v mnohém liší, ale mnoho mají společného. Myslím, že v obou případech jsou k rozumnému zvládnutí nutná dostupná a srozumitelná data. Také je potřeba dobře pracovat s modely a scénáři vývoje a nerozhodovat se jen podle dosavadního vývoje. Říkat si, že zatím to je ještě dobré, zatím to zvládáme, je jako řídit auto podle zpětného zrcátka – podle toho, jak vypadá cesta, která je za námi. Také vidíme, jak důležitou roli hraje komunikace, média, ale také konzistentní leadership, který posiluje důvěru ve společnosti. Obě krize jsou ale zcela odlišné v časové škále, ale i v tom, že na klimatickou změnu není a nebude vakcína,“ uvedl laureát ceny Ondráš Přibyla.

Paralely mezi současnou zdravotní a klimatickou krizí hledá i Marie Šabacká, polární vědkyně z Jihočeské univerzity a členka nominačního výboru: „Reakce na pandemii COVID-19 odhalila, jak málo jsme schopni se připravit na jednu konkrétní a rychle se šířící hrozbu. I odborné autority jsou v době krize schopny vnést do veřejné debaty chaos, jenž přivádí občany k nedůvěře v ověřená fakta.“ To podle jejích slov vede k ohrožení lidí i ekonomickým propadům. „Klimatická změna není o nic menší hrozba. Je jen méně vidět a „plíží se“ na nás skrytěji," pokračuje. „Jde o podstatně složitější problém, nedá se vysvětlit v jednom tweetu. Veřejný prostor je v Česku zahlcen mnohokrát vyvrácenými mýty o klimatické změně. Proto považuji za důležité ocenit odborníky, kteří věnují svůj čas tomu, aby veřejnou diskusi ovlivnili fakty a kritickým myšlením." Změna klimatu se podle ní týká každého z nás a podobně jako pandemie vyžaduje systémová opatření. Potřeba k tomu jsou ověřená data, strategický plán a spolupracující společnost, která důvěřuje vědcům. "Takový plán musí být připraven dlouho dopředu, abychom se podobně jako s koronavirem jednoho rána neprobudili a nezjistili, že už je pozdě a musíme jen zkusit uhasit požár, jemuž jsme mohli předejít,“ dodává Šabacká.

O držiteli za rok 2020 rozhodl nominační výbor složený ze zástupců významných institucí zabývajících se klimatickou změnou. Učená společnost laureáta ocení peněžitým darem ve výši 30 tisíc Kč. OSN v ČR předá symbolicky také sazenice stromů s konví na zalévání. Jde o pokračování tradice z prvního ročníku, kdy první laureát Radim Tolasz obdržel a později zasadil jeden strom. Na jeho návrh budou letos zasazeny dva stromy a tradice bude pokračovat lineární řadou i do budoucna.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist