https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/ochranci-prirody-budou-patrat-po-selmach-i-v-bilych-karpatech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody budou pátrat po šelmách i v Bílých Karpatech

13.2.2019 14:36 | ROŽNOV P. R. (ČTK)
Mapování velkých šelem v Beskydech.
Mapování velkých šelem v Beskydech.
Foto | Jan Rybář / Ekolist
Ochránci přírody budou opět v Beskydech pátrat po velkých šelmách. Letos poprvé tak učiní i v Bílých Karpatech, informovala dnes v tiskové zprávě Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) ČR. Akce začne ve čtvrtek, potrvá čtyři dny, ochránci budou hledat stopy rysů, vlků a medvědů. Beskydy jsou jediným místem v Česku, kde všechny tři šelmy žijí.
 

"Mapování velkých šelem v Beskydech se uskuteční už popětatřicáté, poprvé to bylo v roce 1984. Podle stop ve sněhu či blátě a dalších pobytových znaků, jako je trus či kořist, zjišťujeme, kolik šelem se v území o rozloze 1200 kilometrů čtverečních pohybuje. Sledujeme také, které lokality šelmám aktuálně vyhovují a jaké migrační trasy využívají při svém pohybu beskydskou krajinou," uvedla Dana Bartošová z AOPK. Podle posledních odhadů se v Beskydech a přilehlé pohraniční oblasti Slovenska vyskytuje deset až 12 rysů a několik vlků a medvědů.

Velké šelmy z Beskyd a Slovenska se v posledních letech stále častěji dostávají také na území chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. "Nejčastěji se jedná o vlky, ale sporadicky se objeví i stopy rysa a dokonce i medvěda. Přestože se v Bílých Karpatech aktuálně nevyskytuje žádná stálá populace, jsou zde vhodné podmínky k jejich příležitostnému výskytu. Nejčastějšími návštěvníky jsou hlavně vlci samotáři, kteří se vydávají na nová území. Ta se pak mohou stát součástí jejich širšího teritoria," uvedla Šůlová. Ideální podmínky jsou zejména v klidných částech pohoří v příhraničí, kam půjdou lidé mapující výskyt šelem.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist