https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/ochranna-pasma-kvuli-africkemu-moru-prasat-na-liberecku-se-opet-rozsirila
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochranná pásma kvůli africkému moru prasat na Liberecku se opět rozšířila

25.7.2024 23:10 | LIBEREC (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Státní veterinární správa (SVS) opět rozšířila v Libereckém kraji obě ochranná pásma vytyčená kvůli africkému moru prasat. Jedním z důvodů je nakažený divočák ulovený před třemi týdny v Mníšku u Liberce, tedy nedaleko hranice takzvaného uzavřeného pásma II, které ohraničuje oblast s výskytem nákazy. Do tohoto pásma přibylo 37 katastrálních území o celkové rozloze přes 183 kilometrů čtverečních. Navazující nárazníková oblast, takzvané uzavřené pásmo I, se rozšířilo o 28 kilometrů čtverečních v osmi katastrálních územích. ČTK o tom dnes informoval mluvčí SVS Petr Vorlíček.
 
Původně oblast s výskytem nákazy vyhlášená SVS v prosinci 2022 po prvním potvrzeném případu ve Frýdlantském výběžku na Liberecku měla zhruba 200 kilometrů čtverečních, po několika rozšířeních má nyní 970 kilometrů čtverečních na Liberecku a části Jablonecka až k Desné v Jizerských horách. Nárazníková oblast je na ploše 671 kilometrů čtverečních. "V obou pásmech platí mimořádná veterinární opatření s cílem zamezit šíření nákazy v populaci divokých prasat a především jejímu zavlečení do chovů domácích prasat. Opatření v uzavřeném pásmu II jsou přísnější než v uzavřeném pásmu I," uvedl Vorlíček. Změna uzavřených pásem včetně nových katastrů byla v úterý oficiálně zveřejněna v Úředním věstníku EU.

Od počátku nákazy v prosinci 2022 eviduje veterinární správa v Libereckém kraji 83 případů afrického moru u divokých prasat, z toho 26 je z letošního roku. Do chovů se zatím nákaza nedostala. Až na jeden byly všechny pozitivní případy z Liberecka. Jedinou výjimkou byl před rokem na jaře divočák ulovený na Českolipsku. Kvůli němu bylo původně vytyčené ochranné pásmo také v této oblasti, protože se žádný další případ neobjevil, letos v květnu ho SVS zrušila.

Africký mor prasat je akutní onemocnění podobné klasickému moru prasat, jeho příznaky a průběh jsou však rychlejší a nakažená zvířata téměř ve všech případech hynou. Proti nákaze není lék, nakažená prasata se musí utratit. Pro člověka ani psa nákaza nebezpečná není, mohou ji ale přenášet.

Česko není jedinou zemí, kde se toto onemocnění šíří. Jen za první dva červencové týdny bylo po Evropě nahlášeno 55 nových ohnisek afrického moru prasat (AMP) a 203 nových případů u prasat divokých. "Za zmínku stojí i poměrně rychlé šíření v nové oblasti v Německu v blízkosti Frankfurtu nad Mohanem, kde od potvrzení nákazy v půlce června 2024 zaznamenali již 33 případů AMP u prasat divokých a čtyři ohniska v chovech domácích prasat," dodal Vorlíček.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist