https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/odpadky-z-plazi-pretvari-nizozemec-v-umelecka-dila
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřOdpadky z pláží přetváří Nizozemec v umělecká díla

20.10.2016 13:22 | SCHEVENINGEN (ČTK)
Letos v létě vyzval nizozemský umělec své sousedy, aby denně pročesávali písek jemným hřebenem a to po dobu 90 dní. Od července do konce září občané nasbírali celých 40 tun odpadků
Letos v létě vyzval nizozemský umělec své sousedy, aby denně pročesávali písek jemným hřebenem a to po dobu 90 dní. Od července do konce září občané nasbírali celých 40 tun odpadků
Když jeho dvouletý synek na kostarické pláží s bílým pískem raději sbíral zátky od lahví než exotické mušle, přivedlo to Ralpha Groenheijdeho nakonec na nápad vytvářet umělecká díla z odpadků posbíraných na nizozemských plážích, píše agentura AFP.
 

První pomíjivé dílo z poněkud nezvyklého materiálu sice nakonec skončilo v popelnici, ale v hlavě tohoto hyperaktivního Nizozemce se zrodil plán: vytvořit z odpadků mírně bláznivá umělecká díla.

Když mu jeden přítel nabídl volný obchodní prostor u moře na pláží Scheveningen na předměstí Haagu, shromáždil zde odpadky ve svém TrasUre Museum. Je tu nepřeberné množství plastových lopatiček a hrabiček, které v písku zapomněly děti, patchwork z obalů bonbonů i kaskáda plážové obuvi. Do šatů vyrobených z rybářské sítě je tu oblečena jedna figurína a je zde i obrovská krabice nedopalků cigaret.

První lov na odpadky, který byl před třemi lety v Nizozemsku uspořádán prostřednictvím sociálních sítí, umožnil Ralphu Groenheijdemu vytvořit pirátskou loď, z níž měly velkou radost děti hrající si na pláži.

"Tehdy jsem začal říkat popelnicím pokladnice a dnes jsme lovci pokladů," usmívá se Ralph Groenheijde, čtyřiačtyřicetiletý kouč a terapeut. "Jsme piráti. Zachraňujeme zvířata. Jsme hrdinové," dodává.

Dnes přivádí dospělé a děti na pláž a vybízí je, aby čistili životní prostředí a pak cvičili, aby tak používali jak své svaly, tak svou představivost.

Jeho učedníci, rozdělení na družstva, se rychle pouštějí do hry: kdo nasbírá nejvíce odpadků? Motivováni dobrým dílem pro planetu nasbírají tři velké pytle odpadků.

"Nečekal jsem, že za čtvrthodinku nasbírám tolik odpadků. Byl jsem velmi překvapen," říká Jawad el-Woustati, jeden z dvacítky lovců pokladů, odhodlaný dále bdít nad čistotou svého města i pláží.

Letos v létě vyzval nizozemský umělec své sousedy, aby denně pročesávali písek jemným hřebenem a to po dobu 90 dní. Od července do konce září občané nasbírali celých 40 tun odpadků.

A to se jim všechno podařilo i přes snahu místních úřadů, které vydávají kolem 1,9 milionu eur (asi 53 milionů Kč) ročně na čištění pláží, jež každé léto navštíví tisíce turistů.

Každou noc tým komunálních pracovníků s traktory a stroji na čištění pláží projíždí 11 kilometrů pobřeží. Nashromáždí až 100 metrů krychlových odpadků, které pocházejí jak ze 400 popelnic umístěných na plážích, tak i z pláží samotných.

V TrashUre Museum je největším dílem mapa světa, kde jsou země vyznačeny 30 000 nedopalky cigaret a obklopeny mořem zátek od lahví, které jsou zároveň symboly plastického odpadu plujícího v oceánech.

"Bohužel je spousta lidí, kteří nepoužívají popelnice. Nestačí dělat to v Haagu, ale musí to tak být na celém světě. Je to tak prostá myšlenka!" říká lovkyně pokladů-odpadků Sophie Hermansová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist