https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/odvoz-kalu-z-lagun-po-chemicce-ostramo-v-ostrave-ma-skoncit-letos
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odvoz kalů z lagun po chemičce Ostramo v Ostravě má skončit letos

8.1.2020 00:25 | OSTRAVA (ČTK)
Sanace lagun po chemičce Ostramo v Ostravě pokračuje podle plánu. K 31. prosinci 2019 společnost AVE CZ, odpadové hospodářství odvezla z areálu lagun 30.755 tun upravených kalů k ekologické likvidaci. / Ilustrační foto
Sanace lagun po chemičce Ostramo v Ostravě pokračuje podle plánu. K 31. prosinci 2019 společnost AVE CZ, odpadové hospodářství odvezla z areálu lagun 30.755 tun upravených kalů k ekologické likvidaci. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Sanace lagun po chemičce Ostramo v Ostravě pokračuje podle plánu. K 31. prosinci 2019 společnost AVE CZ, odpadové hospodářství odvezla z areálu lagun 30.755 tun upravených kalů k ekologické likvidaci. Na zbývající množství má čas do konce letošního roku. Dnes to řekla Jana Dronská, mediální zástupkyně státního podniku Diamo, který na likvidaci lagun dohlíží.
 

"V posledních měsících byly odvezeny z areálu lagun tisíce tun upravených kalů a stanovený plán se podařilo splnit, dokonce i mírně překročit. Pro dokončení odstranění takzvaných nadbilančních kalů z areálu lagun zbývá pro tento rok odvézt 46.745 tun," uvedl ředitel odštěpného závodu Odra státního podniku Diamo Petr Kříž. Pokud firma dodrží odvozy kalů tak jako v posledních dvou měsících, lze čekat, že termín splní, řekl.

Laguny byly desítky let jednou z největších ekologických zátěží v zemi. Jejich odtěžování začalo v roce 2004, ale neustále ho provázely problémy. V roce 2011, kdy bylo vytěženo na 200.000 tun kalů, se odtěžování zastavilo. Ukázalo se, že v lagunách byly další desítky tisíc tun odpadu, nakonec 91.562 tun. Tyto nadbilanční kaly odstraňovala společnost AVE CZ, jejich vytěžování z lagun dokončila v prosinci 2018.

Upravené kaly se přepravují ve speciálních kontejnerech. Spalují se v elektrárně Sokolovské uhelné ve Vřesové na Sokolovsku, kde se z nich ve směsi s hnědým uhlím vyrábí teplo a elektřina. Společnost AVE CZ dostala povolení, aby kaly mohla před jejich konečným spálením skladovat v areálu lagun v Ostravě. Kaly musí být zlikvidovány do konce roku 2020. Upravené kaly podle firmy nepáchnou, ani jinak nezatěžují okolí.

"Finanční rámec pro tuto část sanace lagun je 453 milionů korun (bez DPH). Následovat bude sanace kontaminovaných zemin, kterou připravuje a řídí ministerstvo financí," uvedla Dronská.

Do areálu lagun se od konce 19. století ukládaly odpady z rafinérské výroby. V polovině 60. let minulého století k nim přibyly odpady z regenerace použitých mazacích olejů. Po ukončení činnosti chemičky Ostramo v roce 1996 převzal vzhledem k rozsahu a náročnosti likvidace lagun odpovědnost za odstranění ekologické zátěže stát.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist