https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/osm-jihoceskych-projektu-se-letos-prihlasilo-do-narodni-ekologicke-souteze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Osm jihočeských projektů se letos přihlásilo do národní ekologické soutěže Adapterra Awards

28.4.2024 00:52 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Osm projektů z jižních Čech je letos přihlášených do ekologické soutěže Adapterra Awards, kterou vyhlašuje Nadace Partnerství. Pět jich je v kategorii Krajina, tři v kategorii Sídla. Budou soupeřit s dalšími 69 projekty. Letošní novinkou je udělení Ceny Jihočeského kraje, který se stal regionálním partnerem soutěže a který tak navíc ocení jihočeské projekty, řekla mluvčí Nadace Partnerství Andrea Křivánková. Krajské i národní výsledky vyhlásí organizátoři na podzim.
 

"Jihočeský kraj je neodmyslitelně spjat s rybníkářstvím a vodním hospodářstvím v krajině. A tak mě těší, že mezi přihlášenými projekty do kategorie Krajina najdeme několik revitalizací na vodních tocích, například rybníka Skalský, údolí řeky Lomnice nebo potok v Malenicích,“ řekl první náměstek jihočeského hejtmana František Talíř (KDU-ČSL).

Jihočeský kraj letos jako jeden z prvních regionů v Česku dokončil přípravu Adaptační strategie kraje. Zapojením do soutěže chce jihočeské projekty podpořit a regionálním finalistům rozdělí částku 160 000 Kč. Další přihlášené projekty v kategorii Krajina jsou revitalizace odvodněného rašeliniště v přírodní rezervaci Pod Borkovou poblíž Horní Plané na Českokrumlovsku a koryto Hladovského potoka u obce Rosička na Jindřichohradecku.

Vedle Krajiny soutěží jihočeské projekty v kategorii Sídla. Do prostoru před základní školou Sokolská v Třeboni vrátili do ulice trvalkové záhony, vysázeli stromy, které nově obklopuje vodopropustná dlažba se širokou spárou. V Táboře vytvořili přírodní park ve čtvrti Měšice v lokalitě Lom Svatá Anna, kde kromě klidové zóny vzniklo i několik biotopů, například vodní, skalní nebo stepní. V Českých Budějovicích ve středu sídliště Vltava nahradili část zpevněné plochy výsadbou nových stromů, trávy a vybudováním záhonů.

Loni se do soutěže Adapterra Awards přihlásily z jižních Čech pouze dva projekty. Rok 2022 byl pro Jihočechy nejúspěšnějším, ze čtyř přihlášených se dva dostaly do finále. A to Borkovická blata na Třeboňsku a Český soběstačný dům z obce Kyselov na Českokrumlovsku, který si odnesl hlavní cenu v kategorii Náš domov.

Soutěž Adapterra Awards pošesté vyhlašuje Nadace Partnerství, největší česká environmentální nezisková organizace, ve spolupráci s Integra Consulting. Mezi hlavní kategorie letos patří ještě Budovy a Cena sympatie, letos nově Průmysl. Od roku 2019 hledá nejlepší příklady už realizovaných adaptačních opatření na změnu klimatu ve městě i v krajině. Oceňuje projekty bojující proti suchu, přehřívání měst v letních vedrech, důsledkům přívalových srážek i erozi půdy. Vítěze regionální ceny Jihočeského kraje vyhlásí Nadace Partnerství ve spolupráci s Jihočeským krajem v Českých Budějovicích na podzim. Celostátní výherce soutěže Adapterra Awards 2024 vyhlásí Nadace Partnerství v Praze 6. listopadu 2024.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist