https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/ozveny-ekofilmu-2010-umozni-shlednout-nejlepsi-filmy-letosniho-rocniku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ozvěny Ekofilmu 2010 umožní shlédnout nejlepší filmy letošního ročníku

2.11.2010 18:19 | PRAHA (Ekolist.cz)
Filmový tým Vetřelců z Amazonie ostnohřbetky našel, a vytvořil tak první vědeckou dokumentaci, která mu kdy byla věnována. Na fotografii Ostnohřbetka křovinná.
Filmový tým Vetřelců z Amazonie ostnohřbetky našel, a vytvořil tak první vědeckou dokumentaci, která mu kdy byla věnována. Na fotografii Ostnohřbetka křovinná.
Minulý měsíc skončil 36. ročník Mezinárodního filmového festivalu Ekofilm. Snímky o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví mohou zájemci shlédnout i po jeho skončení v několika městech České republiky. Hlavním tématem letošního ročníku byl Mezinárodní rok biodiverzity.
 

Dnes byl v Praze promítán francouzský film Vetřelci z Amazonie, který získal na festivalu Velkou cenu Ekofilmu. V dokumentu tým entomologů provádí terénní výzkum v ekvádorském pralese. Vědci se snaží nalézt hmyzu rodu ostnohřbetkovitých, což je miniaturní hmyz, který se umí barevně přizpůsobit prostředí. Od zkoumání vědce neodradí ani déšť nebo noc. Nakonec během dvou týdnů ulovil tým tří entomologů 75 druhů ostnohřebek. Díky povolení k vývozu je pak mohli vědci v sáčku s alkoholem transportovat do Washingtonu, kde je budou dlouhé měsíce zkoumat. Ve filmu jsou také vysvětleny evoluční strategie tohoto hmyzu.

„Tento druh hmyzu je velmi vzácný a velmi obtížně se hledá. Nikdo ho nestudoval, nevyfotografoval ani nenafilmoval. Filmový tým Vetřelců z Amazonie tento záhadný hmyz našel, a vytvořil tak první vědeckou dokumentaci, která mu kdy byla věnována,“ uvedla porota důvod udělení prestižní ceny.

Od 2. do 4. listopadu probíhají Ozvěny Ekofilmu 2010 v Praze, na České zemědělské univerzitě. Kromě areálu ČZU je v Praze možné vidět vybrané filmy až do 16. prosince také v Informačním centru MŽP. Informace o tom, v jakých městech a v jakých termínech bude možné Ozvěny Ekofilmu 2010 shlédnout, lze sledovat na internetových stránkách Ekofilmu.


reklama

 
Martin Singr
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist