https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/papez-odsoudil-pozary-propukajici-kvuli-nicivym-zajmum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Papež odsoudil požáry propukající kvůli ničivým zájmům

7.10.2019 00:25 | VATIKÁN (ČTK)
Papež František včera v kázání na úvod zvláštní biskupské synody odsoudil požáry, jako byl nedávno například ten v Amazonii, které podle něj propukají kvůli "zájmům, jež ničí". / Ilustrační foto
Papež František včera v kázání na úvod zvláštní biskupské synody odsoudil požáry, jako byl nedávno například ten v Amazonii, které podle něj propukají kvůli "zájmům, jež ničí". / Ilustrační foto
Papež František včera v kázání na úvod zvláštní biskupské synody odsoudil požáry, jako byl nedávno například ten v Amazonii, které podle něj propukají kvůli "zájmům, jež ničí". Synoda je zaměřená na situaci katolické církve v oblasti Amazonie. Jihoameričtí hodnostáři na ní budou debatovat o ekologických otázkách, ale i o možnosti kněžského svěcení pro ženaté muže. Podle agentury AP je tato schůzka kvůli tomu jednou z nejkontroverznějších od nástupu Františka do úřadu v roce 2013.
 

"Oheň zažehnutý zájmy, které ničí, jako byl ten, co nedávno zdevastoval Amazonii, není tím ohněm z evangelia," uvedl podle agentury AFP papež. Tento druh ohně má podle něj za cíl "spálit různorodost a dát jednotnou podobu všemu".

Papež podle AP svým způsobem synodu zahájil již minulý rok, když při setkání s domorodými obyvateli v Peru kritizoval spotřebitelskou chamtivost. Ta podle něj ničí deštné pralesy v Amazonii a tím i jejich původní obyvatelstvo.

Jihoameričtí biskupové mají během tří týdnů rozhodnout, zda by připustili možnost, aby se v odlehlých oblastech mohli stát kněžími i muži s rodinami, což by pro církev znamenalo odklon od staletí trvající tradice kněžského celibátu. Věřící v Amazonii se totiž v současné době často musejí kvůli nedostatku kněží obejít bez zpovědi, bohoslužeb i svátostí dlouhé měsíce a svěcení ženatých mužů by mohlo situaci zlepšit.

Pro část vysoce postavených představitelů katolické církve by ale takový krok byl naprosto nepřijatelný, napsala AP. Synod biskupů z Brazílie, Bolívie, Peru, Ekvádoru, Kolumbie, Venezuely, Guayany, Surinamu a Francouzské Guayany potrvá do 27. října.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist