https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/papousci-zahrada-v-bosovicich-ziskala-raritni-operence-z-and
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Papouščí zahrada v Bošovicích získala raritní opeřence z And

10.5.2018 00:14 | BOŠOVICE (ČTK)
Zahradu tvoří 110 prostorných voliér, k vidění je asi 200 opeřenců v pěti desítkách druzích. Značnou část tvoří jihoameričtí papoušci, ale také papoušci z Austrálie či Afriky. Ročně zařízení navštíví přes 20.000 lidí. / Na snímku Papouščí zoologická zahrada v Bošovicích
Zahradu tvoří 110 prostorných voliér, k vidění je asi 200 opeřenců v pěti desítkách druzích. Značnou část tvoří jihoameričtí papoušci, ale také papoušci z Austrálie či Afriky. Ročně zařízení navštíví přes 20.000 lidí. / Na snímku Papouščí zoologická zahrada v Bošovicích
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Specializovaná papouščí zoologická zahrada v Bošovicích na Vyškovsku rozšířila svůj chov o vzácné jihoamerické papoušky kogny smaragdové jižní. Zoo je získala od soukromých chovatelů a chová a vystavuje je údajně jako jediná zoo v Evropě, řekla ředitelka zařízení Hana Škrháková.
 

Kogny smaragdové žijí od jižní Chile a Argentiny až po Ohňovou zemi, jsou nejjižněji žijícími papoušky na světě. Obývají nehostinnou oblast And s oceánským podnebím, tedy s krátkými a chladnými léty, během kterých může i sněžit. Patří k vzácným druhům papoušků jihoamerického kontinentu. V zimě migrují více na sever a v tu dobu je možné papoušky pozorovat v hejnech až o 100 kusech. Hnízdí nejčastěji v prosinci. Samice snáší čtyři až sedm vajíček. Mohou dorůstat až do 30 centimetrů.

Kogna smaragdový jižní se poprvé objevil v Evropě v roce 1866 v londýnské zoologické zahradě, uvedla Škrháková v tiskové zprávě. V roce 1970 kogny chovaly v zoo v Anglii, později v Amsterodamu a Berlíně. Právě v berlínské zoo se v zajetí v roce 1972 podařil první odchov tohoto papouška, mláďata ale uhynula.

"V současné době jsme jedinou zoologickou zahradou v Evropě, která kogny smaragdové jižní chová a vystavuje v expozicích," uvedla ředitelka. Zoo pořídila šest těchto papoušků, své místo našli v pavilonu amazoňanů.

Zahradu tvoří 110 prostorných voliér, k vidění je asi 200 opeřenců v pěti desítkách druzích. Značnou část tvoří jihoameričtí papoušci, ale také papoušci z Austrálie či Afriky. Ročně zařízení navštíví přes 20.000 lidí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist