https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/pet-lidi-v-polsku-zaluje-stat-za-udajne-nedostatecny-boj-proti-zmene-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pět lidí v Polsku žaluje stát za údajně nedostatečný boj proti změně klimatu

11.6.2021 01:29 | VARŠAVA (ČTK)
Polsko bylo předloni jediným státem Evropské unie, který se odmítl přidat k závazku dosáhnout do roku 2050 takzvané klimatické neutrality, tedy rovnováhy mezi emisemi oxidu uhličitého a jejich pohlcováním z atmosféry.
Polsko bylo předloni jediným státem Evropské unie, který se odmítl přidat k závazku dosáhnout do roku 2050 takzvané klimatické neutrality, tedy rovnováhy mezi emisemi oxidu uhličitého a jejich pohlcováním z atmosféry.
Foto | MaKa~commonswiki / Wikimedia Commons
Pětice lidí v Polsku podala žalobu na stát za jeho údajnou neschopnost ochránit je před dopady změn klimatu, informovala agentura Reuters, podle které jde o první soudní spor tohoto druhu v zemi, jejíž energetika je ve velké míře závislá na uhlí.
 

Polsko sice na příští léta plánuje obrovské investice do větrných elektráren a chce postavit první jadernou elektrárnu, ekologičtí aktivisté ale jeho vládu kritizují za to, že zemi příliš pomalu zbavuje závislosti na uhlí a nedělá dost pro zlepšení kvality ovzduší. V Polsku se z uhlí vyrábí asi 70 procent elektrické energie.

Žalující, které podporuje polská pobočka nadace ClientEarth, požadují, aby vláda podnikla takové kroky, aby se Polsko stalo klimaticky neutrálním do roku 2043 a do roku 2030 emise skleníkových plynů snížilo v porovnání s rokem 1990 o nejméně 60 procent.

Polsko bylo předloni jediným státem Evropské unie, který se odmítl přidat k závazku dosáhnout do roku 2050 takzvané klimatické neutrality, tedy rovnováhy mezi emisemi oxidu uhličitého a jejich pohlcováním z atmosféry. Vláda vedená stranou Právo a spravedlnost argumentovala tím, že k odklonu ekonomiky od uhlí k čistším zdrojům energie potřebuje více času i peněz.

"Změny klimatu pociťuji na vlastní kůži," řekl Piotr Romanowski, jeden z žalujících. Už několik desetiletí má ekologický statek v severovýchodním Polsku. "Kromě jiného přicházím o vodu. Součástí mého hospodářství jsou tři rybníky, všechny jsou prakticky suché. Bojím se o budoucnost dětí i svého hospodářství," řekl.

Nadace ClientEarth uvedla, že žalující se nesnaží získat odškodnění. Chtějí docílit toho, aby soud uznal odpovědnost státu za zajištění klimatické bezpečnosti. Měl by také podle nich nařídit vládě, aby podnikla kroky ke snížení emisí oxidu uhličitého na základě vědeckých poznatků a mezinárodních závazků Polska.

Polská energetická skupina PGE tento týden oznámila, že v roce 2036 vyřadí z provozu poslední blok hnědouhelné elektrárny Belchatów, která je nejhorším znečišťovatelem tohoto druhu v Evropě.

Česko v současnosti vede s Polskem spor kvůli hnědouhelnému dolu Turów nedaleko česko-německo-polského trojmezí. Polské úřady nedávno vydaly povolení těžbu v něm rozšířit a prodloužit. Lidé na české straně se obávají především ztráty vody, ale i zvýšeného hluku a prašnosti.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist